ua en ru

С.Ківалов: Цетральної темою співпраці з ПАРЄ є виконання Україною остаточних рішень Євросуду з прав людини

Однією з центральних тем нашого співробітництва з Парламентською асамблеєю Ради Європи є питання виконання Україною остаточних рішень Європейського Суду з прав людини. Про це під час сьогоднішньої зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу заявив голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Сергій Ківалов, повідомляє прес-служба С.Ківалова.

Під час бесіди піднімалися актуальні питання судової реформи в Україні. Зокрема С.Ківалов зазначив, що Комітет з питань правосуддя в даний час тісно співпрацює з Парламентською Асамблеєю Ради Європи та профільним Комітетом ПАРЄ з питань права та прав людини.
У ході зустрічі важливим пунктом обговорення стала проблема підвищення ефективності виконання в Україні судових рішень, в контексті Рішення Європейського Суду з прав людини у справі Іванова від 15 жовтня 2009 року, де Європейський Суд, дозволивши на користь скаржника триста шістьдесят п'яту за рахунком однотипну справу про невиконання в Україні рішень її власних судів, зобов'язав українську владу протягом року ввести ефективний засіб захисту, або комбінацію таких засобів, здатних забезпечити адекватне і достатнє відшкодування в разі невиконання або затримки виконання судових рішень. Слід зазначити, що за три місяці до цього в 2009 році, за ініціативою С.Ківалова, Комітет першим підписав із представниками Ради Європи Меморандум про співпрацю, зобов'язавшись спостерігати за виконанням рішень Європейського Суду з прав людини, цим займався спеціалізований підкомітет Комітету з питань правосуддя.
"В Україні потрібно внести зміни до законодавства, і адміністративну практику, які важко здійснити без підтримки Парламентської Асамблеї Ради Європи. Але вже зараз наш Комітет використовує всі наявні можливості для здійснення контролю. Так, у 2010 - початку 2011 року питання виконання Україною остаточних рішень Страсбурзького Суду, зокрема "пілотного рішення" проти України - чотири рази детально розглядався на пленарному засіданні нашого Комітету (10 березня, 15 грудня і 22 грудня 2010 року, а також 12 січня 2011 року). Комітетом прийнято і направлено до виконання три рішення, в яких даються конкретні рекомендації по суті, як поліпшити виконання рішень Страсбурзького Суду в Україну. Ми ведемо регулярну кореспонденцію з Міністерством Юстиції, урядовим уповноваженим з питань Європейського Суду з прав людини. За результатами нашого моніторингу прийнято два закони України - про виконавче провадження, і вдосконалення процедури виконання рішень Європейського Суду, внесений законопроект № 7562 про спеціальні заходи по виконанню "Пілотного рішення" Європейського Суду з прав людини проти України, який наш Комітет, в частині своєї компетенції, підготував до розгляду Парламентом", - розповів С.Ківалов.