ua en ru

Ринок акцій в Японії закрився найзначнішим зростанням індексу Nikkei більш ніж за 4 роки - на 3,77%

Фондові торги в Японії 6 лютого ц.р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 3,77%. Індикатор продемонстрував найбільш значне зростання з вересня 2008 р. на тлі новин про відхід глави японського ЦБ зі свого поста раніше терміну.

Напередодні керівник Банку Японії Масаакі Сіракава оголосив в ході прес-конференції, що має намір піти у відставку 19 березня ц.р. Він також повідомив, що вже повідомив про своє рішення прем'єр-міністра країни Сіндзо Абе. Відзначимо, що термін Сіракави повинен був закінчитися 8 квітня.

Новини про прийдешньої відставки глави ЦБ викликали різке ослаблення ієни по відношенню до долара, що позитивно позначилося на котируваннях провідних експортерів Японії. Акції найбільшого в країні автомобілебудівного концерну Toyota Motor подорожчали на 6,1%, а його конкурентів Nissan Motor і Honda Motor - на 4,3% і 3,3% відповідно.

Серед виробників електроніки найбільш помітним зростанням ринкової капіталізації відзначилася компанія Toshiba - її папери підвищилися в ціні на 5,6%.

Позитивна динаміка простежувалася і серед великих японських банків. Котирування Mizuho зросли на 5,2%, а її конкурентів Mitsubishi UFJ і Sumitomo Mitsui - на 2,5% і 1,9% відповідно.

За підсумками торгів 6 лютого 2013 р. індекс Nikkei виріс на 416,83 пункту (+3,77%) і склав 11463,75 пункту. Курс долара до ієни виріс в порівнянні з попереднім днем ​​на 1,44 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 93,83 ієни/дол.

Читайте також: Індекс "Української біржі" завершив день зростанням на 6,7%