ua en ru

Ринки акцій США 21 вересня закрилися значним зниженням провідних індексів після заяви ФРС

Ринки акцій США 21 вересня 2011 р. закрилися значним зниженням провідних індексів після повідомлення Федеральної резервної системи (ФРС). Напередодні ФРС США повідомила, що скорегує свій портфель цінних паперів, підвищивши частку облігацій з більш тривалими строками обігу. "В цілях забезпечення більш впевненого відновлення економіки і підтримки інфляції на рівнях, відповідних місії ФРС, комітет прийняв рішення збільшити середній термін обігу цінних паперів, що знаходяться на балансі ФРС", - говориться в повідомленні. Американський Центробанк має намір до кінця 2012 р. придбати на суму 400 млрд дол. казначейські облігації США, термін погашення яких настає через 6-30 років, і продати такий же обсяг казначейських облігацій, до погашення яких залишається не більше трьох років. Дана програма, пояснює ФРС, націлена на зниження довгострокових процентних ставок і подальше полегшення фінансових умов в економіці.

Крім того, ФРС оголосила про додаткові заходи підтримки іпотечного ринку, який ніяк не може вийти з кризи. Тепер Федеральний резерв буде реінвестувати надходження від облігацій, чий термін вже виходить, забезпечених іпотекою, нові іпотечні облігації, тоді як раніше ці надходження прямували на покупку казначейських облігацій.

ФРС також зберегла ключову облікову ставку (так звану "ставку по федеральних фондах") в діапазоні 0-0,25% річних, повторивши намір утримувати ставку на виключно низькому рівні щонайменше до середини 2013 р.

Інвестори сприйняли повідомлення не дуже оптимістично, сумніваючись у тому, що це допоможе утримати економіку країни від кризи.

Додатковим негативним фактором з'явилося повідомлення, що рейтингове агентство Мoody's Investors Service знизило кредитний рейтинг найбільших американських банків Bank of America і Wells Fargo. На думку аналітиків, держава не стане охоче допомагати фінансовим структурам у разі, якщо ним буде загрожувати банкрутство. На цьому тлі акції компаній опустилися за підсумками торгового дня на 7,5% і 3,9% відповідно. Не втрималися в "зеленій" зоні і акції інших компаній фінансового сектора. Так, котирування Citigroup знизились на 5,2%, Morgan Stanley - на 8,6%, Goldman Sachs - на 4,6%.

В мінус пішла і вартість акцій провідного в США виробника і постачальника антрацитового коксівного вугілля для металургійної промисловості Walter Energy. Компанія повідомила про зниження очікувань з прибутку, що призвело до падіння котирувань на 12%.

В гірничодобувній галузі теж не все було гладко. На тлі загального падіння в секторі, акції одного з найбільших в США добувачів залізної руди Cliffs Natural Resources Inc. подешевшали на 13%, а його конкурента Freeport-McMoran Copper & Gold - на 7,7%.

За підсумками торгів 21 вересня індекс Dow Jones знизився на 283,82 пункту (-2,49%) - до 11124,8 пункту, індекс S&P - на 35,33 пункту (-2,94%) - до 1166,76 пункту, а індекс Nasdaq - на 52,05 пункту (-2,01%) - до 2538,19 пункту.