ua en ru

Рибак відзначив необхідність багатовекторності у зовнішній політиці України

Багатовекторність у зовнішній політиці України - історична місія країни. Про це голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна".

Зокрема, відповідаючи на запитання щодо заяв членів Партії регіонів про євроінтеграцію країни замість вступу України в Митний союз, Рибак сказав: "Багатовекторність - історична місія України. Це потрібно чесно визнати і не прикриватись подвійними стандартами".

Голова ВР додав, що необхідно, щоб експерти представили всебічний прогноз взаємин Росії і України в рамках МС і України з ЄС.

"Для того щоб говорити або відмовлятися від Митного союзу, необхідно, щоб експерти представили всебічний прогноз взаємин двох країн в рамках цієї організації. Точно так само - з ЄС. Бо сьогодні наш ринок - в Росії, а стандарти життя - в ​​ЄС. Як я вже сказав, нам потрібно знаходити баланс, вибудовувати взаємовигідне партнерство з Росією і активно шукати ринки в Європі. Інакше не виходить. Президент діє саме в цьому напрямку", - сказав Рибак.

Зазначимо, раніше надзвичайний і повноважний посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна має прийняти рішення про форму співпраці з Митним союзом (МС) протягом півроку.

До цього Президент РФ Володимир Путін сказав, що головним каменем спотикання в питанні приєднання України до Митного союзу є стурбованість української сторони з приводу передачі частини функцій національних держав в рамках ТС на наднаціональний рівень. За словами Путіна, українські партнери шукають вихід із ситуації, що склалася, такі форми співпраці з МС, які були б прийнятними для України і вписувалися б у прийняті норми МС. При цьому він підкреслив, що мова не йде про приєднання України до МС, оскільки офіційної заявки про членство в союзі від України не надходило.

Нагадаємо, що на 18 грудня ц.р. був запланований візит Президента України Віктора Януковича до Москви. Очікувалося, що в ході переговорів з російським колегою Володимиром Путіним буде підписано низку угод. Зокрема йшлося про можливе підписання Україною угод з митним союзом (МС) за деякими пунктами. В обмін на це РФ повинна була піти на поступки в питанні газових контрактів і ціни на газ. Проте зустріч не відбулася, вона була перенесена на невизначений термін. Офіційно перенесення візиту Януковича до Москви пояснили необхідністю проведення додаткових консультацій на експертному рівні. За даними джерела в адміністрації Путіна ця зустріч відбудеться тоді, коли Україна погодиться на умови, поставлені Росією з приводу відносин з МС.

Читайте також: Для України життєво важливо домовитися про співпрацю з МС, - прем'єр-міністр