ua en ru

Низка країн ЄС висловила невдоволення політикою економії Брюсселя

Прем'єр-міністри 12 країн ЄС закликали Брюссель перейти від політики скорочення бюджету до стимулювання зростання, оскільки регіон переживає вже другу рецесію за останні три роки. Долати кризу глави урядів мають намір за рахунок розвитку сектора послуг і активної торгівлі з Росією, США і Китаєм. Єврокомісія до ініціативи чиновників поставилася прохолодно, тоді, як експерти побачили за цим особисту спробу прем'єра Італії Маріо Монті підвищити свій авторитет.

Майже половина країн ЄС втомилася економити і хоче повернутися до зростання як можна швидше на тлі уповільнення економік і зростання безробіття. "Дії, які робить кожен з нас, щоб зробити національні фінансові системи стійкими, важливі. Але прийшов час модернізувати економіки, підвищити конкурентоспроможність і вирівняти макроекономічні дисбаланси", - йдеться у відкритому листі до голови Європейської ради Херману ван Ромпею та президенту Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу . Лист, який було направлено напередодні засідання Євроради 1 березня, підписали глави урядів Великобританії, проблемних Італії, Іспанії та Ірландії, а також Нідерландів, Швеції, Фінляндії, Чехії, Польщі, Словаччини, Латвії та Естонії.

Ні ратують за фінансову дисципліну локомотиви зони євро Німеччина і Франція, ні периферійні Португалія і Греція звернення не підписали. Офіційний Париж взагалі ніяк не прокоментував лист. Представник уряду Німеччини заявив, що Берлін не проти призову до нарощування зростання: "В принципі ми поділяємо пропозиції, які були викладені в листі". Однак чиновник зазначив, що німці не зобов'язані бути в курсі, а тим більше підписувати кожен лист в Брюссель.

"Лист з'явився зараз, так як в січні був підписаний новий договір ЄС, в якому основний наголос був зроблений саме на фінансову дисципліну. Прем'єр Італії Маріо Монті завжди був фанатом лібералізації ринку, чого не скажеш про Німеччину, так що не дивно, що вона не стала підписувати ", - пояснив аналітик UniCredit Group Марко Валлі.

На думку учасників Клубу-12, зараз для європейських економік настав небезпечний момент: "Зростання зупинився. Безробіття зростає". Минулого тижня відразу кілька країн зони євро констатували, що вступили в стадію технічної рецесії, показавши падіння ВВП протягом двох кварталів поспіль. Мова йде про Італію (у третьому кварталі економіка скоротилася на 0,2%, в четвертому - на 0,7%), Нідерландах (-0,4 і -0,7% відповідно) та Чехії (-0,1 і -0 , 3% відповідно). Не краще йдуть справи з безробіттям: її рівень в ЄС досяг 9,9%, тоді як у валютному блоці - 10,4%.

Щоб вирішити ці проблеми, чиновники пропонують зосередитися на восьми пріоритетах. Почати потрібно з підтримки сектора послуг, який забезпечує 80% ВВП ЄС. Крім того, Євросоюз повинен посилити свої позиції в міжнародній торгівлі, зокрема укласти вже цього року угоди про вільну торгівлю з Індією, Канадою і деякими партнерами по АСЕАН, що принесе ЄС додаткові 90 млрд євро. ЄС варто також поглибити економічне співробітництво з США, Китаєм і Росією. При цьому міністри рекомендують надавати менше допомоги банківському сектору, так як саме "банки повинні нести відповідальність за витрати за ризиками, а не платники податків". Серед інших заходів створення до 2015 р. єдиного ринку електронних послуг, до 2014 р. - ефективного внутрішнього енергетичного ринку.

В Єврокомісії, однак, до пропозицій міністрів поставилися досить прохолодно, похваливши за старанність, але давши зрозуміти, що контролюють ситуацію. "При прочитанні мені було приємно побачити, що ті вісім або дев'ять пропозицій вже зараз знаходяться в розробці", - зазначив єврокомісар з внутрішнього ринку Мішель Барньє.

Експерти відзначають, що лист не варто розглядати як спробу ряду європейських країн вийти з-під диктату Німеччини та Франції. "Нерозумно вважати, що дії Монті спрямовані на підрив лідерства Франції та Німеччини, однак очевидно, що він намагається утвердитися на новому місці, заробити авторитет і зробити так, щоб вирішальними були голоси не дуету Саркозі - Меркель, а вже тріо", - сказав Марко Валлі.

Нагадаємо, головними прихильниками політики жорсткої економії в країнах ЄС виступають Німеччина та Франція, які бачать в посиленні фінансової дисципліни вихід зі сформованого боргової кризи.

На саміті Євросоюзу в Брюсселі 9 грудня 2011 р. європейські лідери попередньо схвалили новий бюджетний пакт, який передбачає юридичну відповідальність держав за невиконання програми проведення узгодженої податкової і бюджетної політики.

Бюджетний пакт, про який йде мова, передбачає, що в разі недотримання країною бюджетної дисципліни вона може бути притягнута до відповідальності перед Європейським судом. Угода також передбачає, що приєдналися до нього країни будуть підтримувати структурний дефіцит бюджету на рівні 0,5% від номінального ВВП, загальний дефіцит на рівні менше 3% і держборг, що не перевищує 60% від ВВП. Пакт повинен бути підписаний до 1 березня 2012 р.