ua en ru

Керуючись євроінтеграційними міфами, Україна ігнорує цілком конкретні і об'єктивно відповідають своїм інтересам пропозиції, - Віктор Медведчук

Лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук написав у своєму блозі, що Україна, керуючись євроінтеграційними міфами, ігнорує цілком конкретні і об'єктивно відповідають своїм інтересам пропозиції.

«Російський посол в Україні Михайло Зурабов заявив, що зниження ціни російського газу можливо на основі створення газового консорціуму, учасниками якого можуть бути або Росія - Україна чи Росія - Україна - споживачі газу в Європі, наприклад, якась німецька компанія. Але, за його словами, створення такого консорціуму припускає врегулювання питання, пов'язаного з тими обмеженнями, які містяться в так званих другому і третьому енергопакету, які не дають можливість «Газпрому» бути учасником цього газового консорціуму без внутрішньої реструктуризації, яка для російської сторони є неприйнятною . Пропозиція чітка і зрозумілеа. Очевидно, що другий і третій енергопакет є просто політичним знаряддям щодо обмеження можливостей експорту російського газу в Європу під слушним приводом «розвитку конкуренції» та «демонополізації» в газовій галузі. І українська влада бере активну участь у цих явно антиросійських заходи. Але чи отримує наша країна щось від Європи натомість? Ми бачить, що ні», - написав Медведчук.

Він переконаний, що таким чином Україна ігнорує цілком конкретні і дуже вигідні країні пропозиції щодо вирішення штучно створеної газової кризи, «що став результатом бездумної політики «помаранчевих» і персонально Віктора Ющенка - справжнього винуватця укладення невигідних для України газових угод».

«При цьому повністю ігноруються інтереси громадян України, зокрема, в плані забезпечення екологічної безпеки. Мова йде не тільки про заміну російського газу вітчизняним вугіллям, яка вже завдала істотної шкоди навколишньому середовищу ряду регіонів. Не меншу небезпеку становлять і плани видобутку сланцевого газу в Україні, які цілком можуть призвести до «другого Чорнобиля». При цьому все робиться у величезній поспіху, яка просто не дозволяє об'єктивно оцінити масштаби досить імовірною екологічної катастрофи», - резюмував лідер громадського руху «Український вибір».

Читайте також: Економія природного газу загрожує Україні екологічною катастрофою, - Віктор Медведчук