ua en ru

Економія природного газу загрожує Україні екологічної катастрофою, - Віктор Медведчук

Вирішувати стратегічне питання забезпечення енергетичної безпеки України за рахунок екології та за рахунок здоров'я людей неприпустимо. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«На жаль, інтенсивна заміна російського газу вітчизняним вугіллям вже призвела до перших негативних наслідків. Так, згідно з даними Головного управління статистики в Києві, за першу половину 2012 р. в атмосферу було викинуто 17,4 тис. тонн забруднюючих речовин і парникових газів (без урахування діоксиду вуглецю), що на 9,1% більше, ніж у попередньому році. Причина - заміна російського газу вугіллям і мазутом, тобто більш «брудними» видами палива. Відразу ж після цього, за різними оцінками, токсичні викиди в Києві збільшилися на 15-23% (!!!). В умовах, коли економіка країни неминуче рухається до нової рецесії, розраховувати на швидке введення в дію сучасних систем очищення повітря не доводиться», - написав Медведчук.

Політик зазначив, що за останні 20 років Київ, який по праву вважався однією з найзеленіших і екологічно чистих столиць Європи, перетворився на найбруднішу. «За результатами досліджень британського центру Economist Intelligence Unit, цього літа Київ зайняв останню, 30 сходинку рейтингу екологічності серед європейських столиць. Зрозуміло, що в регіональних індустріальних центрах ситуація виглядає ще більш критичною (оскільки промисловість Києва в роки незалежності активно руйнувалася, він втратив своє колишнє індустріальне значення)», - упевнений Медведчук.

Він підкреслив, що тепер же в результаті «мудрої» політики «опори на власні сили» ситуація знову критично погіршується. «Страшно уявити собі, що станеться з екологією в містах з більш значущим, ніж в Києві, індустріальним сектором і колосальними екологічними проблемами - в Запоріжжі, Дніпропетровську, у промислових центрах Донбасу та ін. Проблема відмови від природного газу має не тільки економічний вимір, але і моральне. Мова йде про здоров'я і життя мільйонів людей. Загрозлива статистика неухильного скорочення населення країни має цілком конкретні причини», - підкреслив лідер громадського руху «Український вибір».

На його переконання, в даній ситуації відмова українського уряду від пропозиції Росії надати знижку на газ до 160 дол. за 1 тис. куб. м, за умови вступу України до Митного союзу, виглядає дещо дивно. «Особливо якщо врахувати, що дана пропозиція в першу чергу вигідно самій Україні. Чого не скажеш про зону вільної торгівлі з ЄС. У будь-якої розсудливої людини виникає питання, якими ж пріоритетами керується наш уряд?», - резюмував Віктор Медведчук.

Читайте також: Віктор Медведчук підтримав протестуючих академіків