ua en ru

Керівництву ГПУ не потрібен незалежний орган прокурорського самоврядування, - Брянцев

Керівництву ГПУ не потрібен незалежний орган прокурорського самоврядування, - Брянцев Фото: Валентин Брянцев (джерело фото - УН)

Брянцев прокоментував намір Всеукраїнської конференції прокурорів обрати новий склад Ради прокурорів

Генеральна прокуратура України (ГПУ) не зацікавлена у функціонуванні незалежного органу прокурорського самоврядування. Таку думку на прес-конференції в Києві висловив голова Ради прокурорів Брянцев Валентин, повідомляють ЗМІ.

"Я знаю, що незалежний орган, що б не говорили з трибун, фактично, нікому з керівництва Генеральної прокуратури не потрібен... Дійсно незалежний – сумніваюся, що він потрібен саме керівництву (Генпрокуратури), прокурорській спільноті – так, він потрібен. Можливо, це єдина надія прокурорів на те, що їх хто-небудь зможе захистити", - сказав він, коментуючи намір Всеукраїнської конференції прокурорів обрати новий склад Ради прокурорів 26 квітня.

Брянцев нагадав, що в квітні 2016 року Всеукраїнська конференція прокурорів обрала 11 членів Ради прокурорів і 5 членів Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури (КДК).

Однак, згідно з внесеними у травні 2016 року змін до закону "Про прокуратуру", вступ в силу положень закону про діяльність органів прокурорського самоврядування і органів, що забезпечують діяльність прокуратури, був перенесений з 15 квітня 2016 на 15 квітня 2017 року.

Брянцев підкреслив, що підстав для переобрання складу ради немає. "Ми намагаємося винести на розгляд конференції те, що не має стояти питання про обрання заново членів Ради прокурорів, а має бути питання про дообрання членів ради, щоб не було сумнівів ні в повноваженнях нових членів, ні в повноваженнях тих членів, які були призначені в 2016 році", - сказав він.

За словами Брянцева, на даний момент Рада прокурорів не має кворуму.

"На сьогоднішній день Рада прокурорів кворуму не має, оскільки 3 з призначених членів Ради прокурорів займають адміністративні посади, що автоматично означає втрату статусу члена Ради прокурорів, оскільки тільки пересічний прокурор може бути членом ради. Це офіційна інформація, а неофіційно – ще кілька членів з різних причин не вважають за доцільне відстоювати той вибір, що був зроблений у 2016 році", - додав він.

Брянцев зазначив, що в разі обрання 11 нових членів Ради прокурорів 26 квітня, існує ризик двовладдя і конкуренції між новим складом та обраним в 2016 році. Термін повноважень членів Ради прокурорів становить 5 років без права повторного обрання.

Зазначимо, 26-28 квітня 2016 року в Києві проходила Всеукраїнська конференція працівників прокуратури.