ua en ru

Керівництво МінАПК не зацікавлене у приватизації "Укрспирту", - експерти

Керівництво МінАПК не зацікавлене у приватизації "Укрспирту", - експерти Фото: МінАПК

Експерти називають питання "Укрспирту" питанням "фантастичної" корупції

Керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства (МінАПК) України не зацікавлене в приватизації "Укрспирту. Таку думку висловили експерти, передають українські ЗМІ.

Зокрема, небажання чиновників чинної влади позбутися нелегальних доходів від виробництва контрафактного спирту експерти називають основною причиною того, що досі не була проведена приватизація державного концерну "Укрспирт", що знаходиться в підпорядкуванні МінАПК. Крім того, експерти впевнені, що ця проблема найближчим часом не буде вирішена.

"Питання "Укрспирту" є питанням фантастичної корупції, яка існує навколо кожного із заводів, що входять у концерн. За кожним підприємством стоять чиїсь інтереси. Це - джерело збагачення, контрафактної продукції і т. д.", - так зрив обіцяної з часів Революції Гідності приватизації підприємства коментує економіст Борис Кушнірук.

При цьому він бачить реальні механізми, які б дозволили при наявності політичної волі давно закрити це питання.

"Там у сукупності 60 підприємств, причому реально з себе хоч щось представляють 15-20, решта - "тіньові" підприємства, які можуть бути формально закриті, але на яких продовжує виготовлятися контрафактний спирт. Однак, на сьогоднішній момент, на жаль, ми не бачимо з боку уряду відповідального підходу до цього питання. Уряд провалив приватизацію в 2015 році, в 2016-му, і щось мені підказує, що при такому настрої він її провалить і у 2017-му", - вважає він.

Колишній віце-прем'єр міністр України Володимир Лановий також переконаний, що саме чиновники, зокрема керівництва МінАПК, винні в тому, що концерн і далі продовжує виробляти контрафактний спирт.

"Він не хоче проводити таку приватизацію, яка проводиться в Європі: це широка приватизація при продажу акцій роздрібним інвесторам, недопущення приватних монополій. У нас же все навпаки... Ті люди, які прийшли з приватних інвестиційних компаній — міністр фінансів, міністр агропромисловості, ще якісь там є, - вони абсолютно не розуміють, що таке громадська організація, суспільне виробництво. Незрозумілі їхні мотиви. У чому їх інтереси? На кого вони працюють? Про що вони думають, коли приходять на робоче місце? Це точно не пов'язано з прогресом всієї економіки", - вважає він.

Відзначимо, за даними ЗМІ, ініціативна групою людей, які постраждали від сурогатного алкоголю, в понеділок звернулася до керівництва держави з вимогою завершити розслідування фактів отруєння і звільнити чиновників, які сприяють поширенню нелегальної неякісної продукції, зокрема, керівництво концерну "Укрспирт" і главу МінАПК Тараса Кутового. Як пише видання з посиланням авторів листа, концерт "Укрспирт" перетворився на найбільшого постачальника контрафактного спирту в країні і, де-факто, є головним джерелом загрози здоров'ю громадян.

У той же час, вважають активісти, МінАПК, яке має контролювати ситуацію, воліє нічого не помічати, беручи участь у розподілі кримінальних доходів. Прийняти закон про демонополізації спиртової галузі України вимагає також Міжнародний валютний фонд. Згідно з оприлюдненим проектом меморандуму уряду з МВФ, це умова є одним з тригерів для надання нового траншу кредиту в рамках програми EFF.