ua en ru

Рухані заявив, що Іран не піде на ядерні переговори зі США під тиском

Рухані заявив, що Іран не піде на ядерні переговори зі США під тиском Фото: Хасан Рухані (president.ir)

Для відновлення переговорів Рухані вимагає від США зняти санкції з Ірану

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Тегеран ніколи не піде на переговори щодо ядерної угоди зі Сполученими Штатами Америки під тиском. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на агентство IRNA.

За його словами, для відновлення переговорів Вашингтон має зняти санкції з Ірану.

"Якщо США повернуться в ядерну угоду, знімуть санкції, то вони можуть в рамках групи "5+1" вести переговори. Доки цього не сталося, можливості для переговорів існувати не буде", - сказав Рухані.

Він наголосив, що всі економічні показники підтверджують, що Іран зумів "впоратися з політикою максимального тиску з боку США".

Зазначимо, що група "5+1" була утворена в 2003 році і неодноразово виступала з різними ініціативами, спрямованими на розв'язання кризи навколо іранської ядерної програми. До групи "5+1" входять постійні члени Ради Безпеки ООН (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція) та Іран.

Нагадаємо, у парламенті Ірану зареєстрували законопроект про проведення дебатів щодо виходу країни з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. У такий спосіб іранський уряд планує чинити тиск на європейські країни з метою порятунку угоди про ядерну програму Тегерана 2015 року.

РБК-Україна писало, що 5 січня Тегеран заявив про відмову від основного зобов'язання з ядерної угоди 2015 року. зокрема, Іран відмовився дотримуватися обмеження по збагаченню урану.