ua en ru

РПЦ розірвала відносини з Константинополем

РПЦ розірвала відносини з Константинополем Фото: патріарх Кирило (patriarchia.ru)

Цей крок РПЦ став відповіддю на рішення синоду Константинопольського патріархату надати автокефалію православній церкві в Україні

Синод Російської православної церкви прийняв рішення повністю розірвати стосунки з Константинопольським патріархатом. Про це заявив на брифінгу після закінчення синоду у Мінську голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Іларіон, повідомляє РБК-Україна, посилаючись на ВВС.

Як повідомляє видання, цей крок РПЦ став відповіддю на рішення синоду Константинопольського патріархату надати автокефалію православній церкві, яку в недалекому майбутньому планується створити в Україні.

Нагадаємо, раніше в Російській православній церкві (РПЦ) пообіцяли прийняти "якісь заходи" у відповідь на дії Константинополя щодо України.

Зазначимо, що у Російській православній церкві відреагували на рішення Константинопольського патріархату зняти анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета. У РПЦ заявили, що рішення Константинополя "руйнує основи канонічного ладу".

Крім того, раніше повідомлялося, що Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета.

Філарет у ході брифінгу заявив, що створення єдиної православної церкви в Україні не означає, що російська церква не буде мати права на існування, проте не зможе називати українською.

Крім того, в заяві головного секретаря Вселенського патріархату за підсумками засідання Синоду сказано, що Константинополь підтримав продовження надання автокефалії. Зокрема, документ підтверджує вже прийняте рішення про те, що Вселенський патріархат приступає до надання.