ua en ru

Зростання економіки ФРН в II кв. 2014 р. сповільнилося до нуля через введення нових санкцій проти РФ

Зростання економіки Німеччини сповільниться до нуля в II кварталі 2014 р. з 0,8% в I кварталі через кризу в Україні та нових жорстких економічних санкцій, накладених на Росію.

Зростання економіки Німеччини сповільниться до нуля в II кварталі 2014 р. з 0,8% в I кварталі через кризу в Україні та нових жорстких економічних санкцій, накладених на Росію. Про це заявив глава німецького дослідницького інституту Ifo, один із найбільш авторитетних економістів Німеччини Ганс-Вернер Сінн, передає Reuters.

У свою чергу офіційний Берлін заявив, що санкції необхідні заради миру в Європі, незважаючи на збитки.

Сінн вважає, що погіршення кризи означає необхідність переглянути прогноз для найбільшої економіки Європи, який передбачав зростання на 0,3%у другому кварталі, він написав у колонці для журналу Wirtschaftswoche.

"Схоже, буде більш тривалу перерву в економічному підйомі, який розпочався у другій половині минулого року і тривало в зимові місяці", - написав Сінн.

"Прогноз росту, який Ifo представив у липні, ймовірно, буде переглянутий у бік зниження. Припущення, що другий квартал вкаже на 0,3 відсотка зростання, більше не висувається. Більш ймовірно, що у другому кварталі буде нульове зростання", - зазначив він.

Минулого тижня ЄС і США оголосили про подальші санкції проти Москви, націлених на її енергетику, банки і оборонний сектор, що стало поки що найбільш жорстким міжнародним відповіддю на російську підтримку терористів на сході України.

Німецький експорт до Росії в перші чотири місяці 2014 р. впав на 14% до приблизно 10 млрд євро, свідчить офіційна статистика Німеччини.

Сінн додав, що прогнози для III кварталу теж повинні бути переглянуті з-за українського кризи і санкцій: "Прогноз зростання на третій квартал - 0,4 відсотка - ймовірно, буде переглянутий у бік зниження. Це значно знизить прогнози в цілому на рік для 2014 і 2015 років".

У I кварталі німецька економіка зросла на 0,8%, що стало самим швидким темпом за три роки, на тлі незвично м'якої зими. Очікувалося, що в II кварталі темп зростання сповільниться.

Бундесбанк в червні підвищив прогноз зростання економіки до 2014 р. на 0,2 процентних пункту до 1,9 відсотка і зберіг очікування 2,0 відсотка на 2015 р. Пізніше регулятор повідомив, що німецька економіка, ймовірно, стагнувала у другому кварталі з-за побоювань індустрії з приводу геополітики.

Віце-канцлер і міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель сказав, що санкції проти Росії необхідні заради збереження миру в Європі, нехай навіть вони шкодять німецькій економіці. Він сотметил, що економічні витрати як результат української кризи були неминучі.