ua en ru

Російське судно "Академік Шокальський" звільнилося з льодової пастки

Російське судно "Академік Шокальський" звільнилося з льодового полону - судно зараз йде на південь зі швидкістю три вузли. Про це телеканалу "Росія 24" повідомив директор далекосхідного НДІ, якому належить судно Юрій Волков.

За його словами, капітан судна повідомив, що вітер змінив напрямок, і в льоду утворилася широка тріщина. Капітан спрямував у тріщину корабель і зміг вибратися з льодового полону. Зараз судно йде на південь зі швидкістю три вузли.

Нагадаємо, дослідне судно "Академік Шокальський" 24 грудня 2013 р. виявилося в льодовому полоні в море Дюрвиля в 1,5 тис. морських миль (2,7 тис. км) від р. Хобарта, столиці австралійського штату Тасманія.

На борту "Академіка Шокальського" знаходиться 74 людини: австралійсько-новозеландська антарктична експедиція 22 росіянина у складі екіпажу. Погана погода перешкодила рятувальникам прийти на допомогу екіпажу судна.

Французький криголам "Астролябія", китайський Xue Long ("Сніжний дракон") і потужний австралійський криголам Aurora Australius робили спроби дістатися до російського корабля, проте всі вони виявилися невдалими через снігопад і поганої видимості.

Планувалося, що пасажири і екіпаж науково-дослідного судна "Академік Шокальський" будуть евакуйовано вертольотом з китайського криголама Xue Long. Однак це також вимагало поліпшення погодних умов.

Екіпаж пасажири судна були змушені святкувати католицьке Різдво і зустрічати Новий рік в льодах Антарктиди.

Тільки 2 січня 2014 р. почалася операція з порятунку пасажирів "Академіка Шокальского". Вертоліт з китайського криголама Xue Long евакуював усіх 52 пасажири і благополучно доставив на австралійський криголам Aurora Australius.

Однак через погані погодні умови рятувальникам також потрібна допомога. 5 січня, щоб звільнити застрягли в льодах судно "Академік Шокальський" і китайський криголам Xue Long, якого спіткала така ж доля, свій важкий криголам "Полар стар", направили в Антарктику США.

Згідно з заявою американської берегової охорони, США відгукнулися на прохання Австралії, Росії і Китаю надати допомогу російському і китайському судам, оскільки "є достатньо підстав турбуватися про те, що вони не зможуть самі звільнитися з льодового полону". На борту "Академіка Шокальского" залишається російський екіпаж з 22 осіб. На борту Xue Long знаходиться 101 людина.