ua en ru

Російський тютюновий дистриб'ютор планує залучити 1,5 млрд дол в ході IPO на Лондонській біржі, - джерело

Російський дистриб'ютор тютюнових виробів, група "Мегаполіс", розраховує залучити близько 1,5 млрд дол в ході IPO на Лондонській фондовій біржі восени 2011 р. Про це Reuters розповіло джерело, близьке до операції.
За словами джерела, попередньо вся компанія оцінюється в 8 млрд дол. "Мегаполіс" планує розмістити 25-30% акцій і, відповідно, залучити близько 1,5 млрд дол. Основний власник компанії - бізнесмен Ігор Кесаєв. Він продасть на біржі частину свого пакета, частина грошей піде в компанію, додав співрозмовник.
Раніше в середу джерела в банківських колах повідомили Reuters, що компанія вибрала організаторами IPO Credit Suisse, JP Morgan, Deutsche Bank, "Ренесанс Капітал" і "Трійку Діалог" спільно з "Ощадбанком". За їх даними, "Мегаполіс" планує отримати від IPO не менше 500 млн дол.
Компанія планує направити гроші від IPO на розвиток бізнесу за межами Росії - "Мегаполіс" вже почав освоювати тютюнову дистрибуцію в Україну і хоче розвиватися в країнах СНД і Східної Європи, сказали Reuters два джерела, знайомі з планами компанії. Довгострокова мета компанії - створити універсального міжнародного дистриб'ютора, говорять співрозмовники.
Група "Мегаполіс" є ексклюзивним дистриб'ютором тютюнових корпорацій Japan Tobacco, Philip Morris і Imperial Tobacco, і, за оцінками учасників ринку, займає трохи більше 70% на ринку оптової торгівлі сигаретами в РФ.
"Мегаполіс" володіє і управляє активами в сфері логістики і дистрибуції товарів повсякденного попиту на території Росії. У неї більше 170 філій в РФ. За даними сайту компанії, крім тютюнових компаній її портфель включає довгостроковий дистриб'юторський договір з пивоварною компанією "Балтика" (Carlsberg Group), дистриб'юторські контракти з виробниками чаю і кави - Sara Lee (Moccona, Pickwick), Milagro Food, MJF Teas (Dilmah), а також з виробником батарей Energizer.
"Мегаполіс" ніколи не розкривав своїх фінансових показників. За словами джерела Reuters, близького до компанії, її товарообіг у 2010 році склав 15 млрд дол.
Група "Мегаполіс" є стратегічним активом холдингу "Меркурій", президентом якої є Ігор Кесаєв. Крім дистриб'юторського бізнесу, групі "Меркурій" належить 63,37% акцій великого російського продуктового ритейлера "Діксі".
Акції "Діксі" в структуру компанії, яка піде на IPO в Лондоні, не увійдуть, додало джерело, знайоме з планами розміщення