ua en ru

Російські хакери намагаються викрасти дані про вакцини від коронавірусу, - NCSC

Російські хакери намагаються викрасти дані про вакцини від коронавірусу, - NCSC Фото: хакери атакують центри розробки вакцин (УНІАН)
Автор: РБК-Украина

За атаками стоїть відоме угруповання Cozy Bear

Пов'язані з Росією хакери роблять спроби викрасти дані про вакцини від коронавірусу, які розробляються у Великобританії, США і Канаді. Зафіксовано хакерські атаки з використанням шкідливих програм і фішингу.

Про це йдеться в спільній заяві Британії, США і Канади, опублікованій на сайті британського Національного центру кібербезпеки (NCSC).

У заяві йдеться, що хакерські атаки здійснює угрупування APT29 , яке також відоме як Cozy Bear. За словами, директора по операціях NCSC Пола Чичестера, хакери майже напевно діють у складі російських спецслужб.

"Ми засуджуємо ці мерзенні нападі на тих, хто виконує життєво важливу роботу по боротьбі з пандемією коронавірусу", - заявив він.

Як пише Reuters, прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков вже спростував звинувачення, які "не підкріплені доказами".

У заяві NCSC уточнюється, що хакери використовували фішинг і шкідливі програми.

"APT29, ймовірно, продовжить атакувати організації, що беруть участь у дослідженнях і розробках вакцин проти COVID-19", - йдеться в повідомленні.

На інформацію про російські кібератаки відреагував й міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який наголосив на необхідності притягнення до відповідальності причетних.

"Україна протягом багатьох років переживає російські кібератаки та наполягає, що міжнародне право має повністю застосовуватися до кіберпростору", - заявив він у Twitter.

Нагадаємо, раніше Британія звинуватила Росію у втручанні у вибори 2019 роки; в Лондоні стверджують, що Москва незаконно публікувала конфіденційні документи, які стосувалися нової угоди про вільну торгівлю між Британією та США.