ua en ru

Росія розмістила євробонди на 7 млрд дол

Росія повернулася на зовнішній ринок запозичень, розмістивши єврооблігації на 7 млрд дол. і створивши ажіотажний попит з боку інвесторів, зголоднілих по російському суверенного ризику, обновивши цінові орієнтири і дав сигнал корпоратам до нових угод, пише Reuters.

Росія розмістила євробонди трьома траншами: п'ятирічні на 2 млрд дол. з купоном 3,250% річних (прибутковість 3,325%), десятирічні на 2 млрд дол. з купоном 4,500% (прибутковість 4,591%), тридцятирічні на 3 млрд дол. з купоном 5,625% (прибутковість 5,798%) , сказав виданню глава управління ринків боргового капіталу ВТБ Капітал Андрій Соловйов.

ВТБ, Ощадбанк, Citi, Deutsche Bank, BNP Paribas виступали організаторами угоди.
"Істотну частку купили американські інституціональні інвестори, які не були готові вкладатися під час операції в 2010 р.", - сказав Він, додавши, що найбільший інтерес викликав у інвесторів найдовший транш.
За його словами, попит на нього перевищив 11 млрд дол.

Аналітики пророкували високий інтерес інвесторів до паперів РФ, що премію до суверенних євробондах інших країн, що розвиваються, і не помилилися. Попит більш ніж втричі перевищив обсяг розміщення, склавши 25 млрд дол., і за одну угоду РФ вибрала весь ліміт відведених їй запозичень на зовнішніх ринках цього року - 7 млрд дол.

Високопоставлене джерело в Мінфіні сказав, що Росія вирішила взяти відразу весь обсяг, враховуючи хороший ринок.

"Найбільший попит був до 30-літнім паперів, що говорить про те, що інвестори позитивно оцінюють перспективи розвитку економіки і фінансів Росії на такий тривалий період. Ми могли всі 7 млрд дол. розмістити в 30-літні бонди, але вирішили диверсифікувати", - сказав він Reuters.

"Тридцятирічна папір, яка стала перлиною російської кривий, коштувала на "сірому" ринку на 2 процентних пункти вище ціни розміщення, десятирічна - на 1 процентний пункт, це говорить про великий попит на неї", - сказав трейдер Газпромбанку Вадим Ханів.
Джерело в Мінфіні говорить, що це - хороший сигнал квазісуверенних корпоративним позичальникам, які тепер можуть займати на тривалі строки для реалізації інфраструктурних проектів.

"У нас наступний позичальник - це РЖД. Вони, можливо, розмістяться пізніше нас", - сказав він.

Один з факторів попиту - дефіцит на вторинному ринку інструментів з Росії, яка серед країн, що розвиваються має найнижчу відношення держборгу до ВВП і рідко виходить із зовнішніми позиками.

Нагадаємо, Мінфін України планував розмістити євробонди в березні, проте випуск відклався з-за "технічної не готовності".