ua en ru

У Росії дефолт за зовнішнім боргом вперше за 100 років, - Bloomberg

У Росії дефолт за зовнішнім боргом вперше за 100 років, - Bloomberg Фото: Росія оголосила дефолт (gettyimages.com)

Росія вперше з 1918 року оголосила дефолт за своїм суверенним боргом в іноземній валюті, що стало кульмінацією економічних санкцій США і ЄС, які позбавили країну можливості здійснення платежів закордонним кредиторам.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Протягом декількох місяців РФ знаходила шляхи обходу обмежень, введених після вторгнення Кремля в Україну. Але в кінці дня 26 червня закінчився пільговий період по виплаті відсотків у розмірі близько 100 мільйонів доларів. Факт несплати відсотків по боргу в крайній термін вважається подією дефолту.

"Оголошення дефолту-це символічна подія. Російський уряд вже втратив можливість випускати боргові зобов'язання, деноміновані в доларах. Вже зараз Росія не може займати у більшості країн", - заявив Такахіде Кіучі, економіст дослідницького інституту Nomura в Токіо.

Під час фінансової кризи в Росії і обвалу рубля в 1998 році уряд президента Бориса Єльцина оголосив дефолт за своїм внутрішнім боргом у розмірі 40 мільярдів доларів. Востаннє Росія терпіла дефолт по відношенню до своїх іноземних кредиторів понад століття тому, коли більшовики відмовилися від боргового тягаря Російської імперії в 1918 році.

"Антиросійські санкції працюють, тому потрібно їх посилювати. Росія вперше з 1918 року оголосила дефолт суверенного боргу в іноземній валюті», - зазначив глава офісу Президента України Андрій Єрмак.

За його словами, саме санкції перекрили шляхи платежів закордонним кредиторам. Також необхідні нові економічні обмеження проти всієї банківської системи РФ, це важливо зробити саме зараз.