ua en ru

Росія не зацікавлена в тісних взаємозв'язках України та Євросоюзу, - експерт

Росія продукує негативні економічні прогнози для України з метою створення економічних проблем і зриву євроінтеграції, на яку націлений офіційний Київ. Про це заявив економічний експерт з Грузії Леван Каландадзе.

За його словами, посилення економічного тиску на Україну надто очевидно демонструє бажання Кремля зірвати підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Експерт нагадав про раніше поширеній заяві "Сбербанку Росії" про те, що Україну чекає валютний криза. Але, на думку Каландадзе, такі прогнози - це скоріше політичний та економічний тиск на країну, оскільки українська макроекономічна статистика свідчить про стабільну ситуацію.

"Монетарна політика і макроекономічні показники України дуже позитивні останнім часом, про що свідчить поточна статистика. Я думаю, що прогнози та меседжі аналітиків "Сбербанку Росії" - це більше політичні меседжі, ніж економічні прогнози. Не можна говорити, що якийсь кризу можна прогнозувати до кінця року або у найближчий період. Росія робить політичні меседжі, оскільки не зацікавлена в тісних взаємозв'язках України і Євросоюзу. І це, можна сказати, що політичний тиск на політичну еліту України, на бізнес-середовище. Тому, що українська економіка, як і економіки всіх странх СНД, дуже тісно пов'язана з економікою Росії", - сказав Каландадзе.

У той же час експерт зазначив, що великі банки з російським капіталом, що працюють на українському ринку, є, фактично, агентами впливу Кремля, тому створюють додаткові зовнішні ризики для української економіки, їх дії можуть спровокувати штучний економічна або фінансова криза.

"На жаль, "Ощадбанк" і інші фінансові інститути Росії склалися більш як політичні інструменти для тиску на ближнє зарубіжжя, ніж економічний інструмент розвитку бізнес-відносин. Українські великі банки - "ВТБ Банк", "Ощадбанк", "Альфа-Банк" - це російський капітал, і якісь ризики з цього приводу очевидні. Але ці економічні ризики більш зовнішні, ніж внутрішні. Тиснути на економіку і бізнес Росія може, і це можна оцінити як якийсь превентивний меседж, що якісь негативні процеси в економіці України, у тому числі в монетарній сфері, може спровокувати Росія", - сказав грузинський експерт.