ua en ru

Росія не розглядає можливість введення "плаваючих" мит на експорт зерна, - перший віце-прем'єр РФ

Росія не розглядає можливість введення "плаваючих" мит на експорт зерна. Про це повідомив сьогодні перший віце-прем'єр уряду РФ Віктор Зубков на що проходить в Санкт-Петербурзі міжнародному економічному форумі, повідомляє РБК.

Він зазначив, що поки ніхто нічого щодо митно-тарифного регулювання експорту зерна не пропонував, ніяких конкретних пропозицій з обмеження немає - ні за експортними квотами, ні щодо мит. "Зараз такої необхідності немає", - підкреслив віце-прем'єр.

Зубков сказав, що ціна на зерно після оголошення про зняття експортного ембарго (з 1 липня 2011р.) піднялася, але незначно. "На сьогодні ціна не критична, щоб зараз приймати будь-які рішення щодо мит. Я не бачу таких підстав", - повідомив він.

При цьому перший віце-прем'єр уряду РФ зазначив, що якщо дійсно ціна буде висока, вказавши, що він знає, якого рівня, але не буде її називати зараз, тоді уряд буде приймати необхідні рішення. "Поки такої необхідності немає", - ще раз підкреслив віце-прем'єр.

Раніше глава Російського зернового союзу (РЗС) Аркадій Злочевський заявляв, що необхідно вводити плаваючу мито на експорт зерна за принципом того, як це зроблено при імпорті цукру-сирцю. На думку експерта, цей захід позитивно б відбилася на внутрішньому ринку. Зокрема, РЗС пропонував встановити планку на пшеницю IV класу у розмірі 7 тис. руб. за т. Злочевський вважає, що якщо таке рішення було б прийняте, то спрацював би психологічний фактор і внутрішні ціни не перевищать цей рівень.

Разом з тим голова Банку Росії Сергій Ігнатьєв заявляв, що скасування заборони на експорт зерна почне впливати на інфляцію в липні 2011 р. Раніше він зазначав, що зростання цін на зерно - це єдиний істотний чинник ризику підвищення інфляції в Росії. В цілому, згідно з прогнозом Банку Росії, темпи інфляції в РФ у літній період 2011 р. повинні бути істотно нижче, ніж влітку 2010 р., завдяки зниженню цін на продовольчі товари.

Нагадаємо, зростання цін на продовольство і, зокрема, на зернові в 2010р. був викликаний небувалою посухою у ряді регіонів Росії. Банк Росії зберігає свій прогноз щодо інфляції за підсумками 2011р. на рівні 7-8%.

Експортне ембарго на зерно було введено з 15 серпня 2010 р. в умовах посухи і втрати 30% врожаю зерна. 28 травня 2011 було прийнято рішення зняти з 1 липня 2011 р. ембарго на експорт зерна з Росії. При цьому глава уряду РФ Володимир Путін доручив забезпечити роботу всіх профільних відомств з моніторингу ситуації в сільському господарстві та підтримки вітчизняного агропромислового комплексу (АПК), а також запобігання росту цін на зерно на внутрішньому ринку.