ua en ru

Росія готує візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, - Енергоатом

Росія готує візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, - Енергоатом Фото: окупанти готують візит гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС (facebook com rostinfocom)

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі має намір приїхати на захоплену Запорізьку АЕС чи відправити місію. Візит готують російські окупанти.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Енергоатом.

Представники Росатома проводять спеціальні наради з представниками МАГАТЕ для приїзду місії. В Енергоатомі впевнені, що своїм візитом агентство може фактично легітимізувати окупацію найбільшої в Україні атомної станції.

"Що може принести візит самого гендиректора або його представників на ЗАЕС? Вочевидь, лише одне - в очах світової спільноти легітимізувати окупацію станції, спричинену перебуванням там ядерних терористів. Щоб МАГАТЕ, приїхавши, зафіксувало безпечний радіаційний фон і контроль над ядерними матеріалами, схвалило стан ядерної та радіаційної безпеки й загалом наголосило б, що зараз на АЕС усе гаразд. Мовляв, всі решта питань - вони політичні, а МАГАТЕ політикою не займається", - йдеться у повідомленні.

Також Енергоатом наголошує, що Україна не може гарантувати безпеки візиту. Потрапити на Запорізьку АЕС представники МАГАТЕ можуть через Крим та окуповані території під наглядом російських бойовиків.

Україна закликала міжнародне агентство з ядерної безпеки не вестись на маніпуляції окупантів та посилити тиск на Росію.