ua en ru

У Росії запропонували блокувати сайти без дозволу суду

У Росії запропонували блокувати сайти без дозволу суду Фото: блокування роботи сайтів (pxhere.com)

В Держдуму Росії внесли законопроєкт, в разі прийняття якого правоохоронні органи зможуть без звернення до суду ініціювати блокування будь-якого інтернет-ресурсу як екстремістського. Для цього буде достатньо висновку одного експерта.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Зараз у Росії діє судовий порядок блокування екстремістських сайтів. Вони включаються Роскомнаглядом до Єдиного реєстру забороненої інформації тільки після того, як ознаки екстремізму в них побачить федеральний суд на підставі заяви прокуратури чи слідства.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що це дозволяє порушникам закону "продовжувати безкарно здійснювати протиправну діяльність і залучати до неї нових учасників".

З 1 листопада 2019 року в РФ набула чинності значна частина положень так званого закону про "суверенний Рунет".

Документ зобов'язує інтернет-провайдерів встановлювати надане контрольним органом, Роскомнаглядом, обладнання, яке при виникненні загрози безпечній роботі мережі дозволить відомству здійснювати централізоване управління нею.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп звинуватив соціальні медіа-платформи в цензурі стосовно Республіканської партії, і заявив про наміри ввести контроль за соцмережами аж до їхнього блокування.

Турецький парламент прийняв закон, який регулює соціальні мережі. Компанії можуть зіткнутися зі штрафами, блокуванням реклами або зменшенням здатності відвідуваності сайтів до 90%, що фактично блокує доступ.

Крім того, РБК-Україна раніше повідомляло, що у Білорусі посилюють контроль за інтернет-ЗМІ.