ua en ru

У Білорусі посилюють контроль за інтернет-ЗМІ

У Білорусі посилюють контроль за інтернет-ЗМІ Ілюстративне фото (РБК-Україна)

У Білорусі введені нові поправки до закону про ЗМІ

У Білорусі інтернет-ресурсам пропонують добровільно зареєструватися як ЗМІ. Про це повідомляє видання Білоруський партизан.

Як йдеться у повідомленні, поправки в закон вводять нові правила для "мережевих видань", які тепер зобов'язані стати юридичними особами, з юридичною адресою в приміщенні нежитлового фонду і редактором, в якого є білоруський паспорт та не менш як п'ятирічний стаж роботи на керівних посадах в ЗМІ.

Що характерно, поки виданям дозволили не реєструватися, але в цьому випадку власники і репортери таких інтернет-ресурсів не визнаються журналістами, не мають права на отримання і захист джерела інформації, а при появі на масових акціях прирівнюються до демонстрантів.

Також нові норми вводять обов'язкову ідентифікацію осіб, які розміщують матеріали або коментарі на будь-яких сайтах та форумах; обов'язкову модерацію; допускають блокування соцмереж і обмеження доступу до інтернет-ресурсів у позасудовому порядку.

Коментуючи ситуацію, зустрічаючись 10 квітня з керівниками та колективами найбільших державних ЗМІ президент Білорусі Олександр Лукашенко, заявив, що завдання нового закону про ЗМІ - захистити людей від деструктивної інформації.

"ЗМІ - це святе. І якщо держава може тримати в руках ці ЗМІ - фінансуючи, підтримуючи та інше, особливо електронні, - держава це має робити. Це дуже державна справа. А якщо приватні, то ми повинні так домовитися з приватником, щоб він обов'язково дотримувався свою домовленість", - підкреслив Лукашенко.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ще в 2017 році представник Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань свободи слова Дуня Міятович заявила про цензуру в ЗМІ на окупованих територіях України.