ua en ru

У Росії людям із залежністю від тютюну та психічними розладами можуть заборонити брати участь у виборах

У Росії людям із залежністю від тютюну та психічними розладами можуть заборонити брати участь у виборах Фото: російські депутати планують змінити законодавство про вибори

Кандидат на виборну посаду повинен буде подавати медичну довідку про відсутність або наявність відповідних захворювань

Карельські депутати внесли Держдуми РФ законопроект, який забороняє людям з психічними розладами, епілепсією, розумовою відсталістю та залежністю від алкоголю або тютюну брати участь у виборах. Про це повідомляють "РИА Новости".

"Прийняття даного законопроекту дозволить виключити можливість обрання на виборні посади осіб, не здатних здійснювати дану діяльність внаслідок зазначених захворювань", - вважають автори законопроекту.


У разі прийняття закону, кандидат у депутати чи на іншу виборну посаду повинен буде при реєстрації представляти серед інших документів медичну довідку про відсутність або наявність відповідних захворювань.

На даний момент брати участь у виборах в РФ не мають права люди з іноземним громадянством, судимі і піддані адміністративному покаранню. Разом з тим, доступ на державну службу закритий для епілептиків, людей з психічними хворобами, розумовою відсталістю, розладами настрою та розладами звичок, а також з розладами, викликаними вживанням алкоголю, наркотиків і тютюну, або залежних від стимуляторів, в тому числі від кофеїну.

Нагадаємо, у Держдумі РФ пропонують кримінально карати за "дискредитацію Росії".