ua en ru

РФ, Україна і Молдова домовилися про відновлення з 1 жовтня ц.р. руху потягів через Придністров'я

Росія, Україна і Молдова підписали тимчасову угоду, згідно з яким з 1 жовтня 2010 р. відновиться рух пасажирських і транзитних вантажних потягів через територію Придністров'я. Документ був укладений між ВАТ "Російські залізниці", Державною адміністрацією залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") та державним підприємством "Залізниця Молдови". Як повідомили компанії, він буде діяти до 31 грудня 2012 р.
Відновлення руху з 1 жовтня 2010 р. через придністровську територію стосується пасажирських поїздів 642/641 Кишинів-Одеса, 65/66 Москва-Кишинів, 595/596 Москва-Кишинів, 51/52 Саратов-Варна, а також транзитних вантажних поїздів.
Нагадаємо, що вантажний і пасажирський залізничний рух через Придністров'я був повністю зупинений 4 березня 2006 р., після того, як влада Молдови і України ввела нові правила проходження вантажів через молдавсько-український кордон, що передбачають обов'язкову наявність у придністровських товарів молдавського митного оформлення. Припинення пропуску вантажів, оформлених придністровської митницею, в Тирасполі розцінили як економічну блокаду Придністров'я і блокували залізничний рух через регіон. У цій ситуації Молдова буде перенаправляти через північ республіки, в обхід Придністров'я, всі пасажирські та вантажні поїзди, які прямували транзитом територією цього регіону з країн СНД до Молдови і в зворотному напрямку. У результаті довжина шляху збільшилася на 500 км, а також суттєво збільшилася вартість транспортування вантажів і знизилися обсяги вантажоперевезень, оскільки пропускна здатність "північного молдавського шляху" в два рази нижче від придністровського.
Згодом, згідно з домовленостями голів залізниць Молдови, Росії та України, через територію Придністров'я почали здійснюватися транзитні вантажні залізничні перевезення, і поновилося слідування одного пасажирського потягу сполученням Москва-Кишинів. Решта вантажні і пасажирські поїзди, як і раніше прямують через північ Молдови.