ua en ru

В РФ розповіли про "схеми" з покупкою турбін Siemens

В РФ розповіли про "схеми" з покупкою турбін Siemens Фото: турбіна Siemens на заводі в Дюссельдорфі (siemens.com)

У "Ростехе" та уряді продовжують наполягати на російському походження турбін

В Російській Федерації (РФ) розповіли про "схеми" з покупкою турбін німецької компанії Siemens і постачанням на окупований РФ півострів Крим. Про це повідомляє "Комерсант".

"Збанкрутіле ВАТ "Технопромекспорт" (ТПЕ), купивши турбіни Siemens для Тамані, потім просто перепродує їх однойменним ТОВ, що також належить держкорпорації РФ "Ростех", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією видання, схема дозволила ТОВ ТПЕ стверджувати, що турбіни для Таврійської та Балаклавської ТЕС в Криму були придбані на вторинному ринку. У свою чергу німецький Siemens наполягає на тому, що ці турбіни були переміщені в Крим всупереч волі компанії, яка спочатку продала їх для встановлення на станції у Тамані.

Так, у березні 2015 року Siemens продало ВАТ ТПЕ (визнано банкрутом в березні 2017 року) 4 газові турбіни Siemens SGT5-2000E. Потім, в жовтні 2015 року, ВАТ перепродав ці турбіни за 152,4 млн євро ТОВ ТПЕ, яке займається будівництвом двох ТЕС в Криму, що випливає з документів арбітражних судів.

Наголошується, що "Ростех" ніколи відкрито не визнавав, що в Крим були поставлені таманські турбіни, стверджуючи, що турбіни були придбані на вторинному ринку", при цьому їх виробник не розкривався. В корпорації та в уряді продовжують наполягати на російському походження турбін, стверджуючи в тому числі, що турбіни були модернізовані в РФ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що суддя Арбітражного суду Москви (Російська Федерація) 18 серпня прийняв рішення про відмову заарештувати за позовом Siemens чотири газотурбінні установки.