ua en ru

РФ вимагає від України збільшити закупівлі газу на 8 млрд куб. м - до 35 млрд куб. м, - джерело

Росія намагається переконати Україну збільшити закупівлі природного газу, пише "Комерсант-Україна". За даними видання, на останніх переговорах в Москві Росія зажадала збільшити обсяги заповнення сховищ мінімум на 8 млрд кубометрів.

Вчора в прес-службі "Газпрому" повідомили, що на останніх переговорах в Москві міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко і голова правління "Газпрому" Олексій Міллер обговорили питання, пов'язані із закачуванням "Нафтогазом" газу в підземні сховища. "Сторони відзначили, що забезпечення необхідних обсягів газу в українських ПСГ - ключова складова виконання "Нафтогазом" своїх транзитних зобов'язань в майбутній осінньо-зимовий період", - сказано у повідомлення "Газпрому". Від більш докладних коментарів сторони відмовилися.

Як розповіло виданню джерело в Міненерго, в ході переговорів Росія зажадала від України збільшити закупівлі газу "Нафтогазом" з 27 до 35 млрд кубометрів. Згідно з підписаною з "Газпромом" угодою, Україна повинна щорічно купувати не менше 41 млрд кубометрів газу. Однак, виходячи із затвердженого Кабміном газового балансу на 2012 рік, "Нафтогаз" цього року планує закупити лише 27 млрд кубометрів. "Нам сказали, що для безперешкодного проходження осінньо-зимового періоду в ПСГ треба закачати ще 8 млрд кубометрів газу, сплативши їх додатково", - розповів співрозмовник видання.

Джерело в "Газпромі" вчора підтвердив виданню, що російська монополія вимагає збільшити закачування газу в ПСГ, вважаючи, що обсягів, запланованих Україною для закачування, недостатньо.

Однак Україні відповіла відмовою на цю пропозицію, стверджує співрозмовник видання. "Доводи "Газпрому" непереконливі. Приміром, транспортуючи газ по Nord Stream ПСГ взагалі не використовуються. Тому аргументи російської монополії про те, що для забезпечення стабільної прокачування газу в ЄС Україна повинна закачати великі обсяги, недоречні", - говорять в Міненерго.

Нагадаємо, що в "Нафтогазі" погодилися створити у власних підземних газосховищах резерв російського природного газу, який "Газпром" буде поставляти в ЄС. До цих пір Україна заявляла, що резерв повинен сформувати сам "Газпром", але в підсумку погодилася витратити на це 2 млрд долл. доходів, отриманих від транзиту російського палива. Домогтися поступок від України російській монополії допомогли європейські споживачі газу.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич вважає, що домовитися з "Газпромом" можна буде після 1 серпня, коли буде закінчена оцінка української ГТС, що проводиться компанією Baker Tilly. "Я думаю, що "Газпром" буде поступливішими, після того як у України з'явитися реальна оцінка, зроблена авторитетною міжнародною компанією", - говорить Марунич. Крім того, таким чином Україна демонструє твердість намірів знизити обсяги закупівлі палива, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. "Це особливо актуально в світлі останнього відмови європейських споживачів купувати газ у російської монополії за колишньою ціною", - додає він. Вчора "Газпром експорт" і найбільший європейський покупець російського газу - німецька E.ON AG - завершили переговори про ціну поставок російського газу за довгостроковими договорами. Німецька компанія повідомляє, що перегляд ціни буде зроблений в ретроактивному порядку з IV кварталу 2010 року.