ua en ru

У РФ пообіцяла захищати "інтереси православних в Україні"

У РФ пообіцяла захищати "інтереси православних в Україні" Ілюстративне фото (GettyImages)

У РФ заявили, що будуть захищати інтереси православних політико-дипломатичним шляхом

У Кремлі пообіцяли захищати "інтереси православних в Україні", якщо ситуація "загостриться у зв'язку з рішеннями Синоду Константинопольського патріархату". Про це в п'ятницю заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє РБК-Україна.

"У разі якщо події, які розвиваються, увійдуть в русло протиправних дій, то, звичайно, Росія скрізь захищає інтереси росіян і російськомовних, то так само, і про це неодноразово говорив Путін, Росія захищає інтереси православних", - сказав він.

На питання, яким чином РФ буде захищати інтереси православних, Пєсков відповів: "Виключно політико-дипломатичними".

Відзначимо, що в Кремлі висловили крайню стурбованість рішеннями, прийнятими напередодні в Константинополі.

Нагадаємо, вчора Священний Синод Константинопольського патріархату зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета. Філарет у ході брифінгу заявив, що створення єдиної православної церкви в Україні не означає, що російська церква не буде мати права на існування, проте не зможе називати українською.

У свою чергу в Руській православній церкві відреагували на рішення Константинопольського патріархату зняти анафему з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета. Зокрема, в РПЦ заявили, що рішення Константинополя "руйнує основи канонічного устрою".