ua en ru

РФ має намір ввести передоплату за газ для України

"Газпром повинен постачати газ в Україну лише в тому обсязі, який буде сплачений за місяць вперед.

"Газпром повинен постачати газ в Україну лише в тому обсязі, який буде сплачений за місяць вперед. Про це сьогодні на нараді з членами уряду РФ заявив Президент Росії Володимир Путін, повідомляє РБК.

"Скільки вони заплатять, стільки й отримають", - заявив Путін.

У той же час він попросив утриматися від переходу на передоплату до проведення додаткових консультацій з українською владою і доручив МЗС РФ організувати переговори.

"Якщо, звичайно, наші партнери на ці консультації згодні, якщо немає, тоді і питання немає", - пояснив Путін.

У свою чергу прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв нагадав, що між Росією і Україною продовжує діяти договір, укладений в 2009 р., "однією з умов якого є перехід на авансову форму оплати, якщо не погашається заборгованість".

"Якщо триває ця, по суті, критична ситуація, я вважаю, що є всі підстави застосувати перехід на попередню систему оплати поставок газу", - підкреслив Медведєв.

За словами міністра енергетики РФ Олександра Новака, борг України перед Росією за газ на 9 квітня 2014 р. становить 2,238 млрд дол.

"За листопад, грудень в принципі не оплачені рахунки за поставлений газ, за рахунок виділеного кредиту шляхом покупки облігацій сплачений січень місяць і частково - лютий. А березень місяць повністю не оплачено, це 526,1 млн. дол. Обсяг газу, поставлений в березні місяці, - 1 млн 959 тисяч кубічних метрів газу", - поінформував Новак.

За даними "Укртрансгазу", за березень 2014 р. в Україну з Росії було поставлено 1,9 млрд куб. м природного газу, що на 350 млн куб. м менше, ніж у березні 2013 р. В цілому за січень-березень 2014 р. імпорт газу становив 6,1 млрд куб. м, що майже на 14% менше, ніж за I квартал 2013 р.

Раніше сьогодні міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що Україна не розрахувалася за поставлений у березні російський газ і готова платити за нього лише за "справедливою ціною".

"Україна наполягає на тому, що Чорноморський флот перебуває на території України, а тому знижка на газ повинна діяти згідно "харківських угод", - пояснив Продан.

Кількома днями раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України з 1 квітня 2014 р. становить 485,5 дол. за 1 тис. куб. м. У попередньому місяці "Газпром" поставив в Україну 1,95 млрд куб. м газу, не отримавши за нього плату.

"Сума заборгованості зросла і перевищила 2,2 млрд дол. Будемо сподіватися, що найближчим часом Україна почне погашати свої борги і оплачувати поточні поставки, хоча ми бачимо, що ситуація не покращується, а лише погіршується", - зазначив Міллер.

На завтрашній день запланована зустріч Путіна з представниками російського оборонного-промислового комплексу, багато підприємств якої залежать від поставок комплектуючих з українських заводів.

"Обговоримо можливі і необхідні заходи імпортозаміщення продукції подвійного і військового призначення", - написав у своєму Twitter віце-прем'єр Дмитро Рогозін.

"Нам потрібно заздалегідь подумати про те, де, на яких підприємствах, в які терміни і на які гроші ми зможемо розгорнути своє власне виробництво", - заявив в ході сьогоднішньої наради Путін.

Нагадаємо, глава Міненерго Юрій Продан сьогодні заявив, що на сьогоднішній день Україна не закачує російський газ.

Зазначимо, з 1 квітня 2014 р. Росія підвищила ціну на природний газ для України до 485 дол./тис. куб. м, без урахування знижки в 100 дол., передбачена "харківськими угодами" від 2010 р.