ua en ru

Україна наразі не закачує російський газ, - Продан

Україна на сьогоднішній день не закачує російський газ.

Україна на сьогоднішній день не закачує російський газ. Про це сьогодні журналістам повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан (на фото), передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми на сьогоднішній день газ не закачуємо. Але в нас ще є час зробити відповідне закачування", - сказав він.

Міністр повідомив, що така ситуація пов'язана з відсутністю прогресу в переговорах з Росією щодо ціни газу.

"Україна наполягає на тому, що Чорноморський флот перебуває на території України, а тому знижка на газ повинна діяти згідно із "харківськими угодами", - додав Продан.

За словами міністра, Україна поки не розрахувалася за поставлений у березні російський газ. При цьому він додав, що офіційний Київ готовий платити, але справедливу ціну.

Також Продан повідомив про те, що Євросоюз має намір надати Україні пакетну енергетичну допомогу в контексті зміни ціни на російський газ.

Зазначимо, з 1 квітня 2014 р. Росія підвищила ціну на природний газ для України до 485 дол./тис. куб. м, без урахування знижки у 100 дол., передбаченої "харківськими угодами" від 2010 р.

Нагадаємо, 17 грудня 2013 р. Україна і Росія підписали доповнення до довгострокових газових контрактів, яке передбачає, що ВАТ "Газпром" з 1 січня 2014 р. продаватиме НАК "Нафтогаз України" газ за ціною у 268,5 дол. за 1 тис. куб. м. До цього ціна на газ для України складала близько 400 дол. за 1 тис. куб. м.