ua en ru

РФ має ресурсну перевагу, а КНР - грошову, технічну й ринкову, їхня співпраця у видобутку нафти вигідна обом,- китайський експерт

Сегмент розвідки та видобутку нафти російського ринку стає доступний для китайських нафтових компаній. Це новий прорив в енергетичній співпраці двох країн за останній час, пишуть у Сіньхуа.

Китайська національна нафтогазова корпорація (КННК) і компанія "Роснафта" днями в Москві підписали Меморандум про розширення співпраці в галузі розвідки та розробки нафтогазових родовищ. Як зазначають аналітики з Пекіна, це важливе досягнення дасть змогу енергетичній співпраці двох країн успішно поширюватися та зростати зі звичайної торгівлі до сектору upstream і downstream.

Заступник голови уряду Росії Ігор Сєчин повідомив ЗМІ, що наразі національні нафтові компанії Китаю та Росії розглядають можливість спільного освоєння родовищ шельфу Охотського моря в районі Магадана. Крім того, сторони домовилися про спільне придбання декількох середніх і малих родовищ у Східному Сибіру.

"Росія має ресурсну перевагу, а Китай - грошову, технічну і ринкову. Така співпраця буде обопільно виграшною",- вважає співробітник Інституту енергетичних досліджень при Державному комітеті у справах реформ і розвитку Китаю Цзян Сіньмінь.

2009 р. обсяг видобутку сирової нафти в Росії зріс до 494,2 млн т, що піднесло її на позицію найбільшого виробника нафти у світі. У той же час, минулого року, Китай, що став другим за величиною споживачем нафти у світі, витрачав 404,6 млн т сирової нафти.

Нафтові компанії Китаю давно розраховують на доступ до російського сегменту upstream. Заступник ректора Інституту ділового адміністрування Китайського нафтового університету Дун Сючен вважає, що освоєння нафтових родовищ передбачає передання існуючих пакетів акцій, тому для китайських підприємств більша ймовірність входження в сектор розвідки родовищ Росії, аніж спільне їх освоєнням у співпраці з російськими колегами.

Нагадаємо, що 2002 р. КННК намагалася придбати акції російської компанії "Славнефть", але тоді Державна дума РФ ухвалила резолюцію проти участі іноземних урядових холдингів в аукціоні з продажу акцій АК "Славнефть". Врешті-решт ця угода провалилася.
Вийти на російський ринок КННК вдалося від 2003 р., уклавши угоди про співпрацю по черзі з компаніями "Сахалін енерджі", "Лукойл", "Роснефть" тощо.

У листопаді поточного року розпочалася робота в тестовому режимі нафтопроводу "Росія - Китай". З наступного року КНР і РФ почнуть виконувати підписану угоду про щорічне постачання цим трубопроводом нафти в обсязі 15 млн т/рік терміном на 20 років. "Роснефть" і "Транснафта", у свою чергу, отримають від китайської сторони кредити в обсязі 15 і 10 млрд дол. відповідно. У вересні цього року в місті Тяньцзіні на півночі Китаю розпочато будівництво спільного китайсько-російського нафтопереробного заводу.

Для енергетичної безпеки КНР значення виходу китайських нафтових підприємств у галузь розвідки та розробки нафтогазових родовищ Росії полягає в тому, що "Китай отримає пріоритетні права голосу за однакових комерційних умов", наголосив Дун Сючен.