ua en ru

Рейтинг Президента Бразилії через акції протесту впав на 27 пунктів

Рейтинг Президента Бразилії Ділми Роуссефф за останні три тижні впав на 27 процентних пунктів у зв'язку з масовими акціями протесту. Про це свідчать результати опитування, проведеного дослідницьким агентством Datafolha, передає Reuters.

Частка громадян країни, які оцінюють президентство Роуссефф на "відмінно" і "добре", знизилася з 57% на початку червня до 30% наприкінці місяця. Це саме нищівне падіння репутації глави держави з 1990 р., коли Президент Фернандо Коллор ді Мелу у спробі зупинити гіперінфляцію заморозив своїм указом всі заощадження бразильців на банківських рахунках, а два роки по тому змушений був піти у відставку рішенням парламенту країни за звинуваченням у корупції.

Результати опитування наочно демонструють, що масові акції протесту, що прокотилися по країні в останні дні, можуть стати серйозною перешкодою для переобрання Роуссефф на пост Президента в наступному році,

Дослідження зафіксувало падіння популярності Президента у всіх регіонах країни. Так, у північно-східних штатах Бразилії, які вважаються оплотом правлячої Робочої партії, число прихильників Роуссефф опустилося з 64% до 40%.

Крім того, 81% респондентів ствердно відповів на питання про підтримку протестуючих, і 65% погодилися з тим, що вуличні демонстрації призвели до позитивних змін в суспільстві.

Рейтинг економічної команди Роуссефф на чолі з міністром фінансів Гідові Мантегою і главою центробанку Алешандре Томбіні також впав з 49% до 27%.

В опитуванні, проведеному 27-28 червня 2013 р., брали участь 4 тис. 717 осіб. Похибка оцінюється в 2 пункти.

Нагадаємо, що масові заворушення в Бразилії спалахнули на початку червня 2013 Безпосереднім приводом стало підвищення цін на проїзд у громадському транспорті в м. Сан-Паулу і проведення в країні дорогих футбольних матчів, у тому числі майбутнього в 2014 р. чемпіонату світу з футболу . Протестувальники наполягають на тому, що фінансові потоки слід спрямувати на вирішення соціальних проблем країни, а не на масові розваги. 25 червня Роуссефф запропонувала провести референдум про політичну реформу країни.