ua en ru

Рішення ЄСПЛ по відновленню Волкова на посаді судді ВСУ має бути виконано, - Ківалов

Рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо відновлення Олександра Волкова на посаді судді Верховного суду України (ВСУ) має бути виконано. Таку думку висловив голова комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя-Сергій Ківалов, передає прес-служба депутата.

"Строк виконання рішення ЄСПЛ не встановлено. Воно в принципі має бути виконано. На мій погляд, зробити це необхідно як можна швидше. Для України зараз надзвичайно важливо - продемонструвати Європі, що вирішення цього авторитетного міжнародного суду виконуються в нас", - заявив Ківалов.

Він зазначив, що складності конкретно цієї справи полягають у тому, що на момент звільнення кількісний склад суддів ВСУ не був чітко зафіксований в законі і становив 95 осіб.

"Сьогодні кількість суддів Верховного Суду незмінно - 48 осіб, у відповідності зі статтею 39 закону "Про судоустрій і статус суддів". На цей момент на сайті Верховного Суду зазначено, що там працюють 46 суддів, тобто у ЗСУ є дві вакансії. Хоча, безумовно, в цьому випадку потрібно володіти офіційною інформацією. Згідно зі статтею 91 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" ведення обліку даних про кількість посад судді у судах загальної юрисдикції, в тому числі і вакантних, відноситься до повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. У разі підтвердження цієї інформації, рішення ЄСПЛ у цій частині може бути виконано дуже скоро, умовно кажучи, в найближчі дні", - підкреслив Ківалов.

Читайте також: ЄСПЛ остаточно зобов'язав Україну поновити Волкова на посаді судді ВСУ