ua en ru

Регламентний комітет вважає, що коаліція продовжує існування

Регламентний комітет вважає, що коаліція продовжує існування Фото: ВРУ

Не було оголошено з трибуни спікером парламенту про те, що коаліція припинила існування

Коаліція існує, оскільки заява "Радикальної партії" Олега Ляшка про вихід із коаліціі не була оголошена з трибуни парламенту. Не було оголошено з трибуни спікером парламенту і про те, що коаліція припинила існування. Про це заявив перший заступник голови регламентного комітету, член фракціі "Народний фронт" Павло Пинзеник, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо Ви запитуєте мою особисту думку, то так, коаліція існує, оскільки не доведено протилежне. Не зроблено оголошення про вихід критичної кількості народних депутатів із коаліції, яка би призвела до того, що в коаліції є менше ніж 226 членів", - розповів Пинзеник.

Він зауважив, що питання коаліції не регулюється регламентом парламенту, а тільки Конституцією, а також додав, що коаліція припиняє свою роботу, якщо у їі складі є менше 226 депутатів.

"Відповідно до Конституції коаліція існує допоки в ній є не менше ніж 226 членів. Щодо виходу двох фракцій і відповідних підписів, було здійснено оголошення: це "Батьківщина" і "Самопоміч". Щодо виходу " Радикальної партії" Ляшка була здійснена заява в пресі. Я не знаю, які правові наслідки такої заяви", -додав депутат.

За його словами, наразі коаліція продовжує функціонувати у складі трьох фракцій - БПП, НФ та РП.

"Наразі, оскільки іншого не було заявлено у Верховній Раді України, немає офіційних відомостей про вихід будь-кого іншого, окрім "Батьківщини" і "Самопомочі", це означає, що до коаліціі входять фракціі БПП, фракція "Народний фронт" і фракція "Радикальної партії" Олега Ляшка",- наголосив Пинзеник.

В свою чергу Ляшко наполягає, що фракція РП вийшла із коаліціі ще 1 вересня, коли він зробив відповідну заяву пресі. Проте депутат не пам'ятає, чи оголошували заяву про вихід фракціі з коаліції з трибуни парламенту. На думку Ляшка, така процедура ніде не прописана, відповідно його фракція не перебуває у складі коаліції.

"Я дав доручення, щоб пошукали по стенограмі, бо я не пам'ятаю. Я показував документи. Ми офіційно 2 вересня направили подання Гройсману. У нас є відмітка, про те, що вони отримали нашого листа про вихід з коаліціі. Ми публічно зробили цю заяву", - розповів Ляшко.

Про те, що коаліція не припинила свою діяльність переконані і в "Самопомочі". Так, віце-спікер парламенту Оксана Сироїд розповіла журналістам в парламенті, що оскільки фракція "Радикальна партія" не відкликала своїх підписів з-під коаліційної угоди, то де-факто, вони і далі перебувають у коаліції.

"Фактично, можна вважати припинення коаліції тоді, коли депутати, які писали заяви про входження до коаліції, відкликали свої підписи. "Радикальна партія" не відкликала підписів окремих депутатів з коаліції, тому, вочевидь, може вважатися, що досі перебуває в коаліції", - сказала Сироїд.

Якщо вважати, що фракція "Радикальної партіі" не виходила із коаліції, тоді у складі коаліції дійсно є не менше 226 депутатів, навіть - 238, оскільки у складі фракціі БПП є 136 депутатів, НФ- 81, РП -21.

Нагадаємо, сьогодні, 19 лютого, спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман оголосив про вихід фракції "Самопоміч" з коаліції.