ua en ru

Реформи опинилися під загрозою через наближення виборів, - Порошенко

Реформи опинилися під загрозою через наближення виборів, - Порошенко Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Порошенко розповів, що, крім стандартних військових методів і торгових воєн Росія, спробує втрутитися у вибори в Україні за допомогою кібератак

Президент України Петро Порошенко заявив, що через наближення президентських і парламентських виборів і можливе втручання в них Росії, процес прозахідних реформ в країні опинився під загрозою. Про це розповів президент в інтерв'ю Financial Times.

Порошенко зазначив, що тривалий конфлікт з Росією і "підтримуваними Москвою сепаратистами" на Донбасі став серйозним випробуванням для України. Втім, за його словами, всупереч планам президента РФ Володимира Путіна, Україна стала сильнішою і більш проєвропейською.

Порошенко назвав головним успіхом свого президентства те, що Україна стала на шлях європейської і трансатлантичної інтеграції, впоралася з тиском з боку Росії та почала реформи в сфері освіти, охорони здоров'я, пенсійну реформу, реформу банківського сектора і державного управління. Також він підкреслив, що через президентські вибори всі ці перетворення опинилися в небезпеці.

"Процеси реформ не є незворотними, і тому вони перебувають у небезпеці. Чому? Через Росію. Росія доклала величезних зусиль в умовах гібридної війни, щоб повернути Україну під свій вплив. Надзвичайно складне завдання - захистити незалежність і суверенітет країни в умовах гібридної війни", - сказав Порошенко.

Порошенко розповів, що, крім стандартних військових методів і торгових воєн, Росія спробує втрутитися у вибори в Україні за допомогою кібератак, використовуючи соціальні мережі, телебачення та підтримку тих чи інших українських політичних сил.

Як зазначив президент України, він усвідомлює ризик того, що "несподівані кандидати" (FT назвала їх "коміком і поп-зіркою", очевидно, маючи на увазі Володимира Зеленського та Святослава Вакарчука - ред.) можуть скористатися громадським невдоволенням чинною українською владою і війною, що триває.

"Популістські, безвідповідальні сили, використовуючи різні технології, можуть здобути перемогу або хоча б частину голосів. Але я пишаюся тим, що весь час вибір українського народу був дуже відповідальним. Я абсолютно впевнений, що цього разу все буде так само, і Путін не зможе грати з голосами українських виборців", - сказав Порошенко.

Відзначимо, що раніше Порошенко повідомляв, що Україна і Європейський союз будуть координувати дії для протидії загрозам втручання у вибори.

Нагадаємо, що ЦВК розширила перелік дат, на які зможе призначати вибори в ОТГ.

Повна інформація щодо кандидатів в президенти на вибори 2019 на РБК Україна.