ua en ru

Реформа судового розгляду кримінальних проступків буде проведена в найближчі три-чотири місяці, - Портнов

Реформа судового розгляду кримінальних проступків буде проведена в найближчі три-чотири місяці. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. України" розповів керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

"Строки досудового та судового розгляду щодо кримінальних проступків обчислюватимуться днями, а зараз роками. Їх розгляд відбуватиметься за спрощеною процедурою провадження. Кримінальними проступками в Кримінальному кодексі через якийсь час можуть стати склади злочинів, що не передбачають позбавлення волі, або такі, що передбачають невеликі строки. Цю реформу буде проведено в найближчі три-чотири місяці", - заявив Портнов.

Також вын нагадав, що у новому Кримінально-процесуальному кодексі скасовується стадія порушення кримінальної справи, що вдвічі скорочує документопотік. Скасовуються десятки формальних процесуальних актів, запроваджуються технології дистанційного проведення слідчих дій, електронний документообіг, засоби аудіо- та відеофіксації, електронний моніторинг осіб, яким суд обмежив право на пересування, спрощуються вимоги до формальних актів, запроваджується інститут угод про визнання вини, скорочуються процедури розслідувань злочинів за приватними обвинуваченнями і спрощується провадження щодо кримінальних проступків.

Крім того, Портнов повідомив, що протягом трьох місяців з моменту набрання новим КПК сили органи МВС проведуть тендер і закуплять спеціальне обладнання (спецбраслети з GPS) для утримання обвинувачених під домашнім арештом.

"Думаю, невдовзі (хоча такої норми поки що немає в КПК) можна буде застосовувати електронний моніторинг і для осіб, які за вироком суду за нетяжкі злочини будуть покарані обмеженням волі. Але це може бути запроваджено лише після ретельного вивчення проблем застосування нового КПК. Важливо, щоб така гуманізація не стимулювала зростання злочинності", - додав Портнов.

Нагадаємо, раніше Портнов також повідомляв, що згідно з новим КПК прокурор буде керувати розслідуванням і давати доручення слідчим.