ua en ru

Реформа місцевого самоврядування припускає збільшення кількості податків, які перераховуються до місцевого бюджету

У розпорядженні видання "Комерсант-Україна" опинився 13-сторінковий проект концепції реформи місцевого самоврядування, представленої Раді регіонів. З нього виходить, що старт реформи планувався ще в минулому році - перший етап, названий підготовчим, розрахований на 2012-2014 роки, другий - етап впровадження - на 2015-2017 роки. На практиці робота може затягнутися, розробники розглядають продовження термінів до 2020 року, відзначила в бесіді з журналістами радник Президента Марина Ставнійчук.

Одна з головних пропозицій - коректування системи оподаткування. В рамках реформи буде збільшено кількість податків і зборів, які перераховуються до місцевого бюджету, сказав Президент Віктор Янукович. У концепції їх список не уточнюється - сказано лише, що мова йде про "податки і збори, які за своєю природою пов'язані з територією даної адміністративно-територіальної одиниці".

На цю категорію зборів не розповсюджуватимуться податкові пільги, що встановлюються рішенням центральних органів влади, підкреслюється в концепції. В той же час у суб'єктів господарювання з'явиться механізм зниження податкового навантаження в результаті переговорів з місцевою владою. "Податкові пільги можуть встановлюватися тим органом місцевого самоврядування, до бюджету якого перераховується цей податок", - говориться в документі. Крім того, місцеві ради дістануть можливість збільшувати податки для покриття дефіциту місцевого бюджету. Для цього "істотно розширюються права органів місцевого самоврядування щодо визначення податкової бази і регулювання ставок оподаткування".

Передбачається, що місцевий бюджет повинен покривати витрати на виконання органами самоврядування "власних повноважень" (цей термін в концепції розкривається як "вирішення питань місцевого значення"), а з держбюджету фінансуються "делеговані" повноваження ("передані державою"). Заохочується пошук місцевою владою альтернативних джерел коштів. "Потрібно використовувати механізм випуску муніципальних облігацій, державно-приватне партнерство, гранти", - пояснив віце-прем'єр Олександр Вілкул.

Читайте також: Янукович ініціює черговий етап реформи місцевого самоврядування