ua en ru

Референдум в Греції: причини, результати, реакція

Референдум в Греції: причини, результати, реакція Фото: перші офіційні дані фіксують відмова греків від умов кредиторів

Перші офіційні дані фіксують відмова греків від умов кредиторів

Референдум в Греції, присвячений пошуку виходу з боргової кризи, що почалася вчора в 7:00 ранку. Питання, на яке треба відповісти виборцям, - варто задовольнити вимоги міжнародних кредиторів в обмін на фінансову допомогу країні.

Причини проведення референдуму в Греції

Фінансовий, а точніше боргова криза в Греції почався ще в 2010 р. Причини його дуже складні і комплексны. В результаті світової фінансової кризи, з Греції почався боргова криза в Європі. Країна виявилася чутливою до економічної нестабільності, тому що дуже залежна від туристичної сфери.

В результаті, після п'яти років стабільність в економіці Греції досягнута не була. Тривалі переговори керівництва країни з кредиторами, а також екстрений саміт Європейського Союзу, присвячений пошукам виходу з кризи із заборгованістю Греції, не дали ніяких результатів, і сторони так і не змогли домовитися.

27 червня прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас повідомив про те, що 5 липня в країні буде проведено референдум, на якому подальшу долю в питанні вирішення кризи будуть вирішувати самі громадяни.

За два дні до того, як повинен був пройти референдум в Греції, Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF) заявив, що країна є неплатоспроможною. Зокрема була зафіксована несплата за кредитом.

Реакція ЄС на грецький референдум

В Раді Європи не підтримують проведення референдуму, так як вважають його таким, що не відповідає міжнародним стандартам. За словами представника генерального секретаря Ради Європи Турбьерны Ягланды, про такому заході необхідно оголошувати хоча б за два тижні, щоб у виборців було достатньо часу вникнути в суть питання. Варто зазначити, що згідно з повідомленням інтернет-видання Spiegel Online, греки точно не знають про що власне йдеться на референдумі, їм доводиться шукати всю необхідну інформацію на сторінках газет і в інтернеті.

З приводу можливого виходу Греції з Єврозони висловив свою думку міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. Зокрема він заявив, що не виключає такий сценарій розвитку подій, а також зазначив, що Європа не кине Грецію в біді. Крім цього Шойбле переконаний, що європейська економіка не постраждає від проблем грецьких банків.

У той же час, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив протилежну думку. За його словами, вихід Греції з єврозони завдасть удар по репутації Європи у багатьох країнах світу.

Очікування влади Греції

Влада Греції сподіваються на те, що більшість греків проголосують проти плану кредиторів з порятунку держави. Зокрема, прем'єр Алексіс Ціпрас виступив напередодні референдуму з телевізійним зверненням, в якому заявив, що голосування "проти" не означає відмову від Європи або євро. За його словами, це тільки підсилить тиск на кредиторів, і змусить їх представити більш прийнятне угоду.

У свою чергу міністр фінансів Греції Яніс Варуфакис в інтерв'ю іспанській газеті El Mundo звинуватив кредиторів Греції у "тероризмі", сказавши, що вони чекають тільки відповідей "Так".

Референдум в Греції: причини, результати, реакція

Фото: міністр фінансів Греції Яніс Варуфакис і прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас

Ставлення греків до референдуму

1 липня в Афінах пройшов багатотисячний мітинг біля будівлі парламенту, а також біля старого Олімпійського стадіону. Ті люди, які зібралися біля стін парламенту, виступили на підтримку влади та їх варіанти вирішення кризи. А біля стадіону зібралися греки, які виступили за підтримку курсу реформ. Таким чином, серед громадян Греції знайшлося достатньо як прихильників, так і противників нинішнього курсу грецької влади.

Референдум в Греції: причини, результати, реакція

Фото: мітинг у Греції 1 липня

У той же час, згідно з опитуванням, яке проводив інститут вивчення громадської думки ALCO, 74% жителів Греції хочуть залишитися в єврозоні.

Цю позицію цілком обгрунтовує прогноз агентства Standard & poor's, згідно з яким у разі виходу Греції з єврозони ВВП впаде на 20% протягом 4 років.

Результати референдуму в Греції

В 19:00 5 липня референдум у Греції офіційно завершився. Згідно інформації з грецьких ЗМІ, його результати можна визнати не дійсними, оскільки явка перевищила 40%.

За даними екзит-полів, велика частина греків проголосувала "ні" у відповідь на пропозиції кредиторів.

Зокрема, грецький канал ERT повідомив про те, за даними чотирьох екзит-полів "за" пропозиції кредиторів проголосували від 45,5% до 50,5% виборців, в той час як "проти" висловилися від 49,5% до 54,5%.

Референдум в Греції: причини, результати, реакція

Фото: в 19:00 референдум у Греції офіційно завершився

Цю інформацію підтверджують і перші офіційні дані, які надало Міністерство внутрішніх справ Греції. Так, на 21:00 було підраховано 20% голосів, згідно з яким за прийняття умов кредиторів проголосували 40% виборців, в той час як проти висловилися 60%.

Варто відзначити, що після оприлюднення перших підсумків референдуму, Канцлер Німеччини Ангела Меркель і Президент Франції Франсуа Олланд провели телефонну бесседу, під час якої обговорили необхідність скликання позачергового саміту лідерів країн єврозони на 7 липня. Також, що Олланд і Меркель мають намір визнати результати референдуму.

Як стало відомо, за підсумками референдуму 61,31% греків висловилися проти пропозицій міжнародних кредиторів, в той час як 38,69% жителів країни виступили за. Такий результат в Європейському союзі не одобрили, але підсумки голосування визнали.