ua en ru

Реалізація Екологічної Конституції Євразії - запорука ефективного співробітництва у вирішенні екологічних проблем країн-учасниць СНД, - голова ЄОЗП О.Прогнімак

Якнайшвидше втілення в життя основних принципів і положень Екологічної Конституції Євразії (ЕКЄ) на території країн-учасниць СНД є найбільш ефективним механізмом вирішення транснаціональних і регіональних екологічних проблем. Таку думку висловив голова Євразійського Об'єднання Зелених Партій (ЄОЗП) і лідер української партії «Зелені» Олександр Прогнімак на Невському міжнародному екологічному конгресі, організованому Міжпарламентською Асамблеєю країн-учасниць СНД.
Одним з основних лобістів Еке на території СНД, відзначив О.Прогнімак, повинна стати створена найближчим часом Міждержавна громадська екологічна палата при Міжпарламентської Асамблеї країн-учасниць СНД. З ініціативою створення даної Громадської екологічної палати на Невському конгресі виступило ЄОЗП.
«За останні півроку ЄОЗП активно піднімає на національних та міжнародних рівнях глобальні екологічні проблеми. І пропонує конкретні механізми їх вирішення, - підкреслив О.Прогнімак. - 22 березня в Києві ми презентували першу фундаментальну працю нашої організації - ЕКЄ, структуровану систему норм і положень, виконання яких гарантує екологічну безпеку держав і нашої планети в цілому. Важливою відмінністю Еке від інших міжнародних документів є конкретні механізми дотримань екологічної безпеки планети, обов'язкові для всіх держав ».
Як зазначив А. Прогнімак, ЕКЄ складається з п'яти основних розділів: основні принципи; екологічні обов'язки і відповідальність держав, права та обов'язки громадян; завдання захисту навколишнього середовища міжнародними організаціями; основні напрями міждержавного співробітництва.
ЄОЗП має намір презентувати ЕКЄ на розгляд в ООН як основи для майбутньої Екологічної Конституції Планети, а також лобіювати в якості базису Екологічної Конституції СНД та національних екологічних конституцій країн-учасниць СНД.
За словами О. Прогнімака, дієвим і легітимним органом просування ЕКЄ в рамках СНД і на національних рівнях могла б стати Міждержавна громадська екологічна палата при Міжпарламентської Асамблеї країн-учасниць СНД.
Міждержавна екологічна палата, на думку О.Прогнімака, виконувала б функції надійного комунікатора між інтересами громадянського суспільства і законодавчими структурами країн СНД у сфері екологічної політики. Крім того, допоможе посилити і контролювати інтеграцію універсальних екологічних норм і правил (включаючи ЕКЄ) на території країн-учасниць СНД.
«Пройде зовсім небагато часу - і ЕКЄ вийде на порядок денний всієї планети. Головне - зробити перший крок у її глобальної просуванні, чим і активно займається ЄОЗП, - вважає О.Прогнімак. - Ми впевнені, що «зелена» ідеологія опанується кожною людиною не тільки на території СНД, але і у всьому світі».