ua en ru

Розвал коаліції: хроніка парламентської кризи

Розвал коаліції: хроніка парламентської кризи Фото: презентація парафованої коаліційної угоди 21 листопада 2014 року

Фракція "Самопоміч" заявила про вихід з коаліції

Розвал коаліції стався внаслідок виходу з цього об'єднання фракції "Самопоміч". Нагадаємо, що криза в коаліції посилився після голосування у Верховній Раді за відставку Яценюка, відповідне рішення підтримали 194 нардепа з 266 необхідних. Після цього в "Самопомочи" заявили про те, що на засіданні фракції будуть обговорювати питання виходу їх коаліції.

Разом з тим, вчора, 17 лютого, "Батьківщина" без анонсування подібного обговорення заявила про те, що виходить з цього об'єднання.


Зазначимо, що без цих двох фракцій у складі коаліції не буде більшості, що фактично означає розвал коаліції.

БПП не буде виходити з коаліції

Вчора, 17 лютого, за підсумками засідання фракції Блок Петра Порошенка її голова Юрій Луценко заявив про те, що БПП залишиться в коаліції.

"Сьогодні коаліції немає, але БПП не буде відкликати підписи під коаліційною угодою", - заявив він.

Також Луценко зазначив, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк готовий до діалогу, однак пропонує переформатування коаліції. А за словами самого Яценюка, Кабмін проводить консультації щодо переформатування уряду і парламентської коаліції.

"Ми чекаємо пропозицій від наших політичних партнерів. Ми проводимо політичні консультації, в тому числі, з "Радикальною партією" для того, щоб переформатувати коаліцію, оновити коаліційну угоду, доформувати склад Кабінету міністрів України і рухатися в правильному напрямку для країни, а це напрям - це дуже чіткі кроки з проведення реформ", - повідомив він.

Радикальна партія готова створити нову коаліцію

Джерело РБК-Україна в Радикальній партії повідомив про те, що цілком можливе формування нової парламентської більшості БПП, "Народного фронту" і Радикальної партії.

"Зараз вони погоджуються практично на всі наші умови. Перш за все, на наші програмні принципи, про які ми неодноразово заявляли", - повідомило джерело.

Зазначимо, що подібний сценарій розглядають і в БПП, і в "Народному фронті".

"Розглядаємо будь-який сценарій, який буде підтримувати чіткий план дій уряду", - сказав Луценко, коментуючи питання кореспондента РБК-Україна, чи розглядають у БПП формування нової коаліції на базі фракцій БПП, НФ і РП.

"Це можливий сценарій (БПП + НФ + РП - ред.) ... Він природний, він об'єктивний. Розмови про це ведуться, ведуться і в залі. Вони ведуться на рівні лідерів ... Сьогодні була заява Олега Ляшка, що він готовий до переформатування коаліції, готовий повернутися туди, тому де-юре коаліція буде існувати, навіть якщо "Самопоміч" вийде", - повідомила раніше заступник голови фракції НФ Вікторія Сюмар.

Яценюк анонсував консультації НФ, БПП і РПЛ по новій коаліції

Прем'єр у ході засідання Кабміну після того, як стало відомо, що "Самопоміч" вийшла з коаліції, анонсував консультації між БПП, НФ і Радикальною партією по створенню нової коаліції.

"Я сподіваюся, що якщо не дві, так хоча б одна фракція коаліції будуть працювати надалі на країну. І вітаю сьогоднішня заява Радикальної партії про те, що вони готові до переговорів щодо повернення в коаліцію", - заявив Яценюк.