ua en ru

Дозвіл КСУ розривати угоди інвесторів із забудовниками суттєво не вплине на відповідальність забудовника, - "Київміськбуд"

Рішення Конституційного Суду України (КСУ), яким дозволено розривати договори інвесторам із забудовниками та вимагати повернення коштів, вкладених в об'єкти житлового будівництва безумовно є правильним, адже відстоює права інвестора. При цьому дане рішення КСУ вимагати кошти від забудовників жодним чином не позначиться на діяльності компанії "Київміськбуд", оскільки по всіх своїх об'єктах вона виконує взяті на себе зобов'язання, у компанії немає жодного об'єкта, де було б припинено будівництво, і відповідно до компанії немає звернень від інвесторів, які бажали б розірвати з нею договори. Про це заявив віце-президент АТ ХК "Київміськбуд" Аркадій Бондарев, повідомляє прес-служба компанії.

Разом з тим, на думку віце-президента "Київміськбуду", в цьому рішенні КСУ немає якогось стимулюючого фактору, який би міг суттєвим чином вплинути на активізацію й швидкість будівництва, чи на відповідальність забудовника. Крім того, дане рішення може викликати труднощі для невеликих будівельних організацій й негативно позначитися на процесі самого будівництва.

"Подібна ситуація може виявитися важкою для тих компаній, які працюють, адже коли ведеться будівництво за рахунок коштів, вкладених інвестором в об'єкт, цих грошей на рахунку немає - вони знаходяться у цеглі, арматурі, тому їх буде дуже важко повернути. Для тих компаній, котрі заморозили свої об'єкти і нічого не будують, ситуація взагалі патова, тому що коштів фізично немає, вони вже вкладені і знаходяться в самому недобудованому об'єкті. Інвестор може претендувати на певну частину цього недобудованого об'єкта, можливо продати якусь частину поверху, або ж вилучити будівельні матеріали з об'єкту, але практично, якщо компанія "зупинилася", збанкрутувала, навіть при наявності цього рішення, фізично отримати ці кошти дійсно дуже важко", - зазначив Бондарев.

Нагадаємо, 13 березня КСУ визнав неконституційною заборону розірвання договорів інвестування житлового будівництва. Таким чином, відтепер фізичні та юридичні особи, які сплатили повністю будівництво майбутнього житла, можуть розривати договори із забудовниками.