ua en ru

Викрито групу компаній, котрі  привласнили бюджетні гроші на медичних тендерах

Викрито групу компаній, котрі  привласнили бюджетні гроші на медичних тендерах

Сума збитку становить понад 60 млн гривень

Національною поліцією викрито групу комерційних компаній, котрі створили злочинну схему привласнення бюджетних коштів при проведенні публічних закупівель медичних матеріалів. За попередніми даними, сума збитків становить понад 60 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Зазначається, що гроші компанії присвоювали під час закупівлі медичних матеріалів для лікування ниркової недостатності методом гемодіалізу.

"За певну винагороду зловмисниками заздалегідь прописувались умови для закупівлі продукції конкретної торгівельної марки. Організатор даної злочинної схеми є офіційним представником даного знаку. Для безапеляційної перемоги під час проведення публічних торгів участь в них приймали підконтрольні та афілійовані товариства. З переможцями укладались договори на поставку продукції за завищеними цінами", - йдеться у повідомленні МВС.

Крім того, для виведення бюджетних коштів у "тінь" були створені афілійовані іноземні компанії. Ці структури були постачальниками медичних матеріалів торгівельної марки підконтрольним товариствам. Товариства, у свою чергу, постачали продукцію до закладів охорони здоров’я відповідно до укладених договорів. Проте підприємства-нерезиденти не мають жодного відношення до виробника медичної продукції і використовувались лише для злочинних цілей.

За результатами обшуків, проведених 25 січня 2018 року, правоохоронці вилучили печатки офшорних компаній та інших суб’єктів господарювання, гроші в еквіваленті у нацвалюті майже 2 мільйони гривень та інші матеріали, що мають значення для досудового розслідування.

Проводяться подальші заходи з метою притягнення винних до відповідальності та відшкодування завданих збитків.

Нагадаємо, за повідомленням заступника міністра охорони здоров'я з питань євроінтеграції Ольги Стефанишиної, процес закупівель медичних препаратів за гроші держбюджету 2018 року вже розпочато.