ua en ru

В Раді заявили, що ціна струму штучно знижувалась на користь трейдерів

В Раді заявили, що ціна струму штучно знижувалась на користь трейдерів Фото: лінії електропередач (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Депутат нагадав, що вперше ціна на оптовому ринку електроенергії впала, коли було відновлено імпорт струму з Росії

Ціна електроенергії на ринку штучно занижувалась на користь трейдерів, близьких до голови енергетичного комітету Верховної ради Андрія Геруса.

Про це написав народний депутат Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook, реагуючи на звернення Геруса до СБУ з вимогою вжити заходів для зупинки зниження цін на струм для промисловості.

Депутат нагадав, що вперше ціна на оптовому ринку електроенергії впала до історичного мінімуму - 91 коп. за кВТ г - восени минулого року, коли було відновлено імпорт струму з Росії.

"Великими імпортерами із Росії та Білорусі стають не байдужі йому компанії: "Юнайтед Енерджі", яку пов’язують з Коломойським та Нова енергетична компанія О. Притики, який є другом А.Геруса. На двох ці компанії імпортували до 300 млн кВт годин російської/білоруської електроенергії", - написав Кучеренко.

За словами депутата, наступного разу ціна на струм впала після запровадження оновлених правил ринку, які дозволили близьким до Геруса трейдерам "торгувати повітрям".

"Оновлення в правила ринку зроблені НКРЕКП призводять до нового історичного падіння ціни до 89 коп. Але найголовніше, ці зміни публічно підтримані Герусом, відкрили можливість для маніпуляцій на ринку, до т.з. "торгівлі повітрям", - зазначив Кучеренко.

Він також звернув увагу, що попри розголос, жодних розслідувань цих маніпуляцій на ринку проведено не було, а трейдери, близькі до Геруса та до деяких членів НКРЕКП, продовжують торгувати.

Нагадаємо, раніше ек-сзаступник міністра енергетики та вугільної промисловості України, експерт енергетичних ринків Сергій Чех заявляв, що в Україні ціни на електроенергію для промисловості знизились настільки, що часом навіть не покривають собівартість її виробництва, а енергетика знаходиться в кризовій ситуації.

Своєю чергою народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець вважає, що криза в енергетиці була спровокована діями глави енергетичного комітету ВР Андрія Геруса. За словами депутата, Герус за півроку знищив енергобезпеку країни, а пролобійований ним імпорт російського вугілля і електроенергії остаточно зруйнували вітчизняний енергетичний комплекс.