ua en ru

Раді пропонують заборонити екстрадицію іноземців, що беруть участь в АТО

Раді пропонують заборонити екстрадицію іноземців, що беруть участь в АТО Фото: Дмитро Тимчук

Текст законопроекту на сайті ВР поки відсутній

Верховній Раді України (ВРУ) пропонують заборонити екстрадицію іноземних громадян, які беруть участь у АТО. Відповідний проект закону №3486 "Про встановлення мораторію на примусове повернення, видворення і екстрадицію іноземців та осіб без громадянства, які брали участь в антитерористичній операції або забезпечували її проведення" був зареєстрований у Раді 12 листопада.

Автори законодавчої ініціативи - нардепи Іван Винник і Дмитро Тимчук.

На даний момент текст законопроекту на сайті ВР відсутній.

При цьому Тимчук прокоментував зареєстрований проект закону на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

"Суть законопроекту проста - заборонити екстрадицію і примусову висилку іноземних громадян, які прийшли на допомогу Україні у важку для неї годину. У законопроекті (текст на сайті ВР буде виставлений пізніше) чітко розписаний порядок роботи наших правоохоронних органів і судових інстанцій, коли вони отримують запит від іншої держави на видачу учасників АТО з числа громадян цих держав", - підкреслив Тимчук.

Парламентар зазначив, що даний мораторій не поширюватиметься на випадки, коли мова йде про тяжкі злочини, скоєних на території інших держав (виключаючи ті кримінальні справи, які пов'язані з участю даних громадян в АТО).

Тимчук сподівається на швидкий розгляд і прийняття документа. "Дуже сподіваюся, Рада не зволікатиме з ухваленням даного законопроекту. Це - той святий обов'язок, який Україна зобов'язана віддати своїм захисникам з числа наших зарубіжних друзів", - резюмував нардеп.

Относительно запрета экстрадиции иностранцев, принимающих участие в АТОКак известно, в силу вступил закон о возможност...

Posted by Дмитрий Тымчук on 13 ноября 2015 г.

Нагадаємо, раніше ВРУ дозволила іноземним громадянам та особам без громадянства проходити військову службу в лавах Збройних сил України (ЗСУ). Відповідний проект закону №2389 у другому читанні та в цілому підтримали 229 парламентаріїв при 226 мінімально необхідних.