ua en ru

Раді пропонують врегулювати створення ТСК з прав підсудних

Народні депутати з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді України запровадити утворення тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з питань відновлення прав незаконно засуджених осіб.

Народні депутати з фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді України запровадити утворення тимчасової спеціальної комісії (ТСК) з питань відновлення прав незаконно засуджених осіб. Про це йдеться в законопроекті № 4708 "Про заходи забезпечення конституційних гарантій громадян на судовий захист в Україні", текст якого оприлюднено на сайті парламенту.

Згідно з документом, нардепи пропонують проводити перевірку обставин щодо незаконно засуджених осіб шляхом створення тимчасової спеціальної комісії при Вищій раді юстиції.

ТСК повинна складатися із 15 членів, з яких Верховний суд України призначає 5 членів, які повинні бути суддями у відставці, та по 5 членів призначає урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики та уповноважений Верховна Рада України. Ці 10 членів ТСК повинні бути представниками громадськості, які є громадянами України та мають вищу юридичну освіту.

Не можуть бути призначені до складу ТСК народні депутати України, державні службовці, діючі судді, особи, які протягом останніх десяти років працювали на посадах у правоохоронних органах.

Засідання ТСК є повноважним за умови присутності більшості від її загального складу. ТСК приймає рішення шляхом голосування більшістю від присутніх на засіданні.

Право на звернення до ТСК має особа, яка вважає, що її права були порушені у зв'язку із незаконним засудженням, її захисник, законний представник, а також за згодою такої особи її близькі родичі. Заява може бути подана з дня початку діяльності ТСК. У заяві наводиться обґрунтування щодо незаконності ухваленого судового рішення, яке набрало законної сили. Розгляд питання про відновлення прав незаконно засуджених осіб проводиться протягом 1 року з моменту формування складу ТСК.

Тимчасова спеціальна комісія виносить рішення про наявність ознак порушення конституційних прав людини у випадку виявлення: неналежної кваліфікації кримінального правопорушення; невідповідності призначеного покарання ступеню вини та особі людини, що скоїла кримінальне правопорушення; винесення рішення в кримінальній справі на підставі показів підозрюваного, обвинуваченого, наданих в ході досудового провадження в кримінальних справах у відсутності захисника, включаючи випадки відмови від захисника і не підтвердженні підозрюваним, обвинуваченим в суді; винесення рішення в кримінальній справі на підставі показів потерпілого, свідка засновані на здогадах, припущеннях, слухах, а також показах свідка, який не може вказати джерело своєї обізнаності та ін.
За результатами перевірки ТСК приймає рішення про наявність ознак порушення конституційних прав людини або про відсутність таких ознак, яке протягом 5 днів надсилається заявнику та публікується на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції.

Протягом 2місяців з дня отримання рішення ТСК заявник має право звернутися до суду за правилами, встановленими для перегляду справ за нововиявленими обставинами.

"Рішення ТСК про наявність ознак порушення конституційних прав людини під час притягнення громадянина до кримінальної відповідальності визнається нововиявленою обставиною та є підставою для перегляду судового рішення за нововиявленими обставинами в порядку визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України", - йдеться у законопроекті.

Заявник, у разі прийняття ТСК рішення про наявність ознак порушення конституційних прав, має право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги відповідно до закону України "Про безоплатну правову допомогу".