ua en ru

Раді пропонують врегулювати правовий статус воїнів добровольчих батальйонів в Україні

Раді пропонують врегулювати правовий статус воїнів добровольчих батальйонів в Україні Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

У Верховній раді зареєстрували законопроект про комбатантів

У парламенті зареєстровано законопроект "Про комбатантів в Україні", № 9181, який має врегулювати правовий статус воїнів добровольчих батальйонів в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

Авторами законопроекту є п'ять народних депутатів: Олександр Третьяков, Гліб Загорілий (БПП), Михайло Гаврилюк (НФ), Юрій-Богдан Шухевич (Радикальна партія), Євген Рябчинський ("Воля народу").

Згідно з пояснювальною запискою, проектом пропонується визначення правового статусу комбатантів, у тому числі воїнів добровольчих військових формувань, які добровільно виступили на захист незалежності та територіальної цілісності України.

"Законопроектом пропонується імплементувати в законодавство норми міжнародного права в частині визначення комбатантів як повноправного учасника захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у складі сил оборони", - йдеться у поясненні.

Окрім того, законопроектом пропонується внести зміни до Кримінального кодексу, закону "Про нацбезпеку", а також закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Зокрема, документом планується звільнення від кримінальної відповідальності за створення не передбаченого законом України воєнізованого формування. Внесенням змін до закону "Про нацбезпеку" планується включити до сил оборони і формування комбатантів.

Нагадаємо, комітет Верховної ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю рекомендує парламенту прийняти за основу та в цілому зміни до закону про посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України в 20 столітті.

Підкреслимо, проектом пропонується надати статус учасника бойових дій особам, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України в XX столітті в складі Української повстанської армії, Української повстанської армії отамана Тараса Боровця (Бульби) "Поліська Січ", Української народної революційної армії (УНРА ), озброєних підрозділів Організації українських націоналістів і відповідно до закону "Про правовий статус і пам'яті борців за незалежність України в XX столітті" визнаним борцями за незалежність України у XX столітті.

Як писало РБК-Україна раніше, у червні комітет у справах ветеранів анонсував старт навчальних курсів підвищення освітнього рівня ветеранів для їх роботи в новому Міністерстві у справах ветеранів.