ua en ru

Раді пропонують створити ТСК з виявлення загроз для нацбезпеки України від шпигунських програм спецслужб США

Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко запропонував створити тимчасову слідчу комісію (ТСК), яка повинна виявляти загрози для нацбезпеки країни від шпигунських програм спецслужб США, пише "Комерсант-Україна".

На сайті Верховної Ради вчора було зареєстровано постанову про створення ТСК для визначення рівня загрози національній безпеці країни від програм по збору і пошуку даних, що використовуються спецслужбами США. Якщо документ підтримають у парламенті, протягом року ТСК буде визначати "больові точки" у захисті різних баз даних. "Всі наші технології побудовані на мікросхемах, які нам передають США, тому всі наші персональні дані давно вже на столі у спецслужб Америки", - запевнив автор документа Колесніченко. Крім офіційних запитів у вітчизняні держструктури, він заявив про необхідність "зажадати у США надати перелік інформації, яку вони у нас скачували".

Нагадаємо, на початку червня колишній співробітник ЦРУ і агентства національної безпеки США Едвард Сноуден оприлюднив інформацію про методи роботи спецслужб США. Зокрема, він розповів про відстеження дзвінків абонентів, а також про отримання прямого доступу до центральних серверів дев'яти провідних інтернет-компаній (у тому числі Microsoft, Yahoo!, Google, Facebook, Skype і YouTube).

Найбільшу тривогу у Вадима Колесніченка викликає безпека бази даних українських виборців. "Ми вважаємо її закритою і захищеною. Але, виявляється, туди можна проникнути і організувати провокацію, а потім до нас приїжджають псевдоспостерігачів і починають вказувати на порушення!" - Зазначив народний депутат. Наслідками такого втручання Колесніченко назвав народні хвилювання.

У Держслужбі з питань захисту персональних даних відзначили, що база виборців - одна з небагатьох, у яких є атестат, який підтверджує відповідність використовуваних для захисту даних механізмів українським вимогам. "Вони отримали документ п'ять років тому у відповідності з тими нормами, які тоді діяли", - заявив глава держслужби Олексій Мервінський. Втім, за його словами, якість захисту відповідає не всім вимогам набрав чинності в 2011 році закону "Про захист персональних даних". При цьому навіть такий атестат про захист є лише у кількох з близько 60 тис. різних персональних баз даних, існуючих в Україні. До слова, нещодавно держслужба провела перевірку діяльності компанії Google - приводом для цього стала скарга фізособи на можливе використання і поширення його персональних даних. "Ми направили українській "дочці" Google припис протягом трьох місяців усунути порушення законодавства", - зазначив Мервінський.

Читайтет також: Google і "ВКонтакте" отримали попередження від Держслужби захисту персональних даних

Тим часом фахівці ініціативу Вадима Колесніченка сприйняли скептично. На думку глави підкомітету інформаційної безпеки парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони Івана Стойка ("Батьківщина"), "у нас багато фахівців, які розбираються в цих питаннях краще, ніж Вадим Колесніченко": "Вся система захисту розроблена фахівцями наших спецслужб і СБУ, і ніякої там Америки немає!"