ua en ru

Раді пропонують створити єдиний реєстр безвісти зниклих

Раді пропонують створити єдиний реєстр безвісти зниклих Фото: Верховна Рада України

Відповідний законопроект був сьогодні зареєстрований у парламенті

Верховній Раді України пропонують створити електронний єдиний реєстр безвісти зниклих. Відповідний законопроект № 5435 був сьогодні зареєстрований у парламенті. Текст документа на сайті ВР поки що відсутній, однак він є в розпорядженні РБК-Україна.

Зокрема, реєстр буде діяти для зниклих безвісти людей під час збройного конфлікту, заворушень всередині країни, надзвичайних ситуацій природного або техногенного характеру, а також осіб, які пропали безвісти в результаті будь-яких інших обставин. У документі також прописані правові гарантії для самих зниклих безвісти, а також їхніх родичів. Так, за зниклими безвісти під час військового конфлікту чи техногенних і природних катастроф пропонують зберегти місце роботи, посаду, а також середню зарплату. Такі права вони будуть мати до моменту визнання їх померлими.

Документом пропонується запустити роботу окремої Комісії з питань осіб, зниклих безвісти, яка буде координувати роботу всіх органів, причетних до пошуку таких людей. Комісія буде незалежною. Основним її завданням буде з'ясування долі і місцезнаходження безвісти зниклих українців і іноземців на території країни.

Відзначається, що члени комісії будуть виконувати свої повноваження на громадських засадах. Зокрема, комісія буде відповідати за єдиний реєстр безвісти зниклих. У базу даних будуть вносити інформацію про всіх безвісти зниклих, наявності або відсутності рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими в затвердженому порядку, а також дані про неопізнані останки і пов'язані з ними речі та предмети.

Крім того, передбачається покарання для тих, хто не виконує законні вимоги зазначеної комісії, створює їй перешкоди або надає неправдиву інформацію. За це правопорушення передбачено штраф для посадових осіб в розмірі від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (один такий мінімум становить 17 гривень).

Нагадаємо, начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних сил України Олексій Ноздрачов вважає, що більшість зниклих безвісти в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) швидше за все загинули.