ua en ru

Раді пропонують перейменувати Южне Одеської обл. і Южноукраїнськ Миколаївської обл. в Південне і Південноукраїнськ

Нардепи від фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді перейменувати міста Южне Одеської обл. і Южноукраїнськ Миколаївської обл. в Південне і Південноукраїнськ.

Нардепи від фракції "Свобода" Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний пропонують Верховній Раді перейменувати міста Южне Одеської обл. і Южноукраїнськ Миколаївської обл. в Південне і Південноукраїнськ. Про це РБК-Україна повідомив Мірошниченко з посиланням на зареєстровані в Раді відповідні проекти постанов.

"Південне і Південноукраїнськ. Це логічно, що в Україні не може бути російських назв, так як немає ніякої закономірною етимології, чому вони так називаються, крім того, що це наслідки русифікації... Це ж "південь", а не південь, тому і місто має називатися Південноукраїнськ, а не Южноукраїнськ", - сказав Мірошниченко.

За його словами, згідно законодавству, міста можуть перейменовувати за ініціативою місцевих громад, так і через рішення Верховної Ради. Депутат також вважає, що треба змінити назви та деяких інших міст. "Подивимося. Треба обов'язково перейменувати Кіровоград... І Дніпропетровськ, тому що ми давно називаємо його Січеславом. Такі речі треба обов'язково робити, але робити це треба з підготовкою і з залученням істориків", - сказав він.