ua en ru

Раді пропонують об'єднати ДНР і ЛНР у тимчасове межтерриториальное об'єднання з особливим статусом

Раді пропонують об'єднати ДНР і ЛНР у тимчасове межтерриториальное об'єднання з особливим статусом Фото: ВР пропонують об'єднати ДНР і ЛНР у тимчасове межтерриториальное об'єднання

Призначення виборів глави МТО Донбас законопроектом пропонується на 25 жовтня 2015 року

У парламенті зареєстрований законопроект №4297, що передбачає створення Міжобласної територіального об'єднання Донбас (МТО Донбас) в окремих районах Донецької та Луганської областей України. Документ був зареєстрований у Верховній Раді України 24 березня 2016 року.

Зокрема, законопроектом пропонується створити на окремих територіях Донецької та Луганської областей, на яких тимчасово не здійснюються або здійснюються не в повному обсязі повноваження органів державної влади України, Міжобласне Територіальне об'єднання Донбас (МТО Донбас).

Передбачається, що МТО як невід'ємна складова території України буде мати статус міжобласного об'єднання з самостійною системою держуправління на принципах децентралізації і широких повноважень органів місцевого самоврядування. МТО утворюється тимчасово і не є самостійним суб'єктом системи адміністративно-територіального устрою України.

Так, документом пропонується:

створення вищого представницького органу влади в МТО Донбас - представницькі збори МТО Донбас, яке буде здійснювати представницькі, нормотворчі, контрольні функції; визначення порядку його формування, компетенції та повноважень;

створення виконавчого органу влади в МТО Донбас - Виконавчого Комітету МТО Донбас для здійснення виконавчих функцій; визначення порядку його формування, компетенції та повноважень;

введення особливого порядку місцевого самоврядування на території МТО Донбас.

Відзначається, що самоврядування МТО приймає рішення про створення, структуру, чисельність загонів народної міліції з охорони громадського порядку МТО Донбас і координує їх діяльність; розглядає питання про надання згоди на призначення керівників органів внутрішніх справ, служби безпеки та прокуратури МТО Донбас.

Підкреслимо, що прикінцевими положеннями законопроекту пропонується призначення виборів голови МТО Донбас, депутатів представницького зібрання МТО Донбас, депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних і міських голів на території об'єднання на 25 жовтня 2015 року.

Відзначимо, що ініціаторами документа є 6 парламентарів від фракції "Опозиційний блок".

Нагадаємо, спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман вважає, що питання особливого статусу Донбасу не потрібно виносити на конституційний референдум.