ua en ru

В Раді підтвердили, що "Радикальна партія" подала заяву про вихід із коаліції

В Раді підтвердили, що "Радикальна партія" подала заяву про вихід із коаліції Фото: де-факто, коаліція припинила своє існування

У той же час у Апараті парламенту не прокоментували, чи коаліція припинила своє існування

В Апараті Верховної Ради України підтвердили, що Радикальна партія Олега Ляшка подала заяву про вихід із коаліції ще 2 вересня 2015 року. Про це РБК-Україна повідомили в головному організаційному управлінні Апарату Верховної Ради України.

Так, станом на 22 лютого заяви про вихід із коалції до парламенту подали фракції Радикальної партії Олега Ляшка, "Батьківщини", "Самопомочі" та 6 народних депутатів.

"Станом на 22.02.2016, згідно поданих до Апарату Верховної Ради України документів, про вихід із Коаліції заявили: депутатські фракції Радикальної партії Олега Ляшка - 2 вересня 2015 року, політичної партії "всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" та політичної партії "Об'єднання "Самопоміч" - 18 лютого 2016 року", - повідомили в Апараті Верховної Ради України.

Також заяви про вихід із коаліції подали народні депутати: позафракційні Дмитро Добродомов, Олег Мусій та Богдан Матківський, члени фракції БПП Сергій Каплін, Андрій Антонищак та Олександр Сугоняко.

У той же час у Апараті парламенту не прокоментували, чи коаліція припинила своє існування.

"Чинним законом України "Про Регламент Верховної Ради України" до повноважень Апарату Верховної Ради України не віднесено здійснення організаційного забезпечення діяльності коаліції депутатських фракцій. Ці функції Регламентом коаліції "Європейська Україна" передбачалося покласти на секретаріат коаліції, однак Апарат Верховної Ради України не має у своєму розпорядженні документів про його створення", - додали в Апараті парламенту.

Враховуючи те, що заяви про вихід із коаліції подали фракції "Радикальна партія", "Батьківщина" та "Самопоміч" та три депутати із фракції БПП, у складі коаліції "Європейська Україна" залишилося 214 народних обранців із "Народного фронту" та БПП. Відповідно можна вважати, що коаліція припинила своє існування, адже для її функціонування потрібно не менше 226 депутатів.

Нагадаємо, коаліція "Європейська Україна" була створена 27 листопада 2014 року депутатськими фракціями політичних партій "Народний фронт", БПП, "Самопоміч", Радикальна партія, "Батьківщина" у складі 302 народних депутатів.

Раніше заступник голови "Батьківщини" Сергій Соболєв заявляв, що фракція готова обговорювати створення нової коаліції в старому складі.